Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 152 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları Gezegen Yayıncılık

a. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Araştırmaya Dayalı Metin Yazma

Araştırmaya dayalı bir metin yazılırken öncelikle konuyla ilgili kaynak taraması yapılır. Kaynak taraması için geleneksel olarak kütüphanelerden ve günümüzde genel ağdan yararlanılır.
Kütüphanelerde kaynak taraması konu, kitap ya da yazar adı üzerinden yapılır. Genel ağ üzerinden yapılan kaynak taramalarında ise genellikle arama motorlarına başvurulur.
Arama motorlarının ilgili bölümüne konu, yazar ya da eser adı yazıldığında bunlarla ilgili sitelere ulaşılabilir. Arama motorlarından daha verimli sonuçlar alabilmek için +, -, “ ”, ( ), * vb. çeşitli simegeler ile site, link, filetype, related vb. kelimeler kullanılarak aramalar özelleştirilebilir.
Genel ağda yapılan araştırmalar bilişim teknolojileri kullanılarak toplanır, işlenir ve depolanır. Son olarak depolanan tüm bu bilgiler bir rapor hâline getirilir. Hazırlanan raporda yer alan bilgilerden yararlanılarak bir metin oluşturulur. Böylelikle farklı kaynaklardan edinilen bilgiler metin bağlamında bütünleştirilir. Oluşan metinde mutlaka yararlanılan kaynaklar referans olarak gösterilir. Kullanılan kaynak ve yapılan alıntıların metinde gösterilmemesinin hukuki ve etik sonuçları olacağı unutulmamalıdır. Ahmet Beserek’in “Doğru Yazmak için Kompozisyon Bilgileri” adlı eserinde referans vermekle ilgili şu bilgilere yer verilir:

“Bir metin içerisinde geçen ve başka bir yerden nakledilen” bilgilerin kaynağının verilmesine “referans verme” denilmektedir. Referans verme konusunda uygulanan değişik usuller vardır.
Klasik Alman usulünde, başkasına ait bilgileri veren cümlenin veya cümlelerin sonuna atıf yıldızı veya rakamı konur. Bu işaretler aynı sayfanın altında açıklayıcı bilgelerle sunulur. Burada şu bilgiler verilir. Yazar adı, eser adı, cilt ve sayfa numarası, yayınevi, yayın yeri ve yılı.
İngiliz usulünde başkasına ait cümlelerin sonuna parantez açılır. Paratezin içine yazarın soyadı, eserin yayın yılı ve sayfa numarası verilerek parantez kapatılır; cümlenin bitiş noktası konur.

Yeni Amerikan usulünde başkasına ait ifadelerin sonuna parantez açılarak bir rakam yazılır. Bu rakamlar bir eserin başından sonuna kadar sıra ile (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 vb.) verilir. Bu rakamlar, eserin son bölümünde bibliyografik bilgilerle sırasıyla açıklanır.

Türkiye’de uygulanan usul ise başkasına ait ifadelerin sonuna parantez açılarak parantezin içinde yazarın adı, soyadı, eserin adı ve sayfa numarası verilir.
Bir eserin “kaynaklar” bölümünde verilen bibliyografik bilgiler de şu şekilde sıralanır: Yazarın soyadı, adı, eserin adı, cilt numarası, yayınevi, yayın yeri ve tarih.
Kaynaklar bölümündeki bilgiler yazarın soyadının ilk harfine bakılarak alfabetik sıraya göre düzenlenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
unlike
2
angry
1
happy
1
sad
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!