Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Yazar sahip olduğu dünya görüşüne göre okura gizli veya açık bir mesaj vermeye çalışmaktadır. Heyecan verici ve daha değişik sürükleyici unsurlarla olaylar gelişirken, kişiler bir yandan davranışlarını sergilerken bir yandan da edebi eserin mesajına doğru ilerlemektedir. Bu ilerleyişte sanatçının söylemek istedikleri okura hissettirilir. Yazarın tekliflerinden birini ya da bir kaçını seçmek durumunda kalan okur, farkında olmasa da çoğu zaman yazarın yönlendirdiği tarafta yer alır.
Edebiyat toplum fertlerini telkin gücüyle etkiler. Okurun içten içe alacağı kararların oluşmasını hazırlar. Anlatılarda sunulan sahnelerde okur değişik olaylar, kişi ve tipler ile karşı karşıya kalır. Bu buluşmalarda yazar okuru bir yerlere çekmeye kurgu üzerinden okurda bir kanaat oluşturmaya çalışır. Her metnin bir mesajı, metin içinde yazarın bir niyeti vardır. Okur olayların akışı esnasında kimi zaman tercih yapmak taraf olmak takdir etmek nefretle karşılamak iğrenmek hallere girer ve tespitlere varır.
(…)
Edebi eserler toplumsal bir problemi, insana ait bir zaafı estetik bir şekilde sunarak uyarıcı görevi yapar. Toplumu etkilemede bu estetik seviyenin önemi büyüktür. Edebiyatın sihirli gücü çağlar boyu bu alanın mensuplarını gündemde tutmuştur.
(…)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde edebiyat ve toplum ilişkisi üzerinde durulmuştur. Toplumsal bir işlevi ve sorumluluğu olan edebiyat, telkin gücüyle ortak duygu oluşturmada etkin bir role sahiptir. Toplumla ilgili hemen her sorunun çeşitli yönleriyle irdelendiği edebî eserler, bir yandan çağın tanığı konumundayken bir yandan da gelecek nesillere bırakılan hazine niteliğindeki birikimlerdir. Bu bakımdan edebî eserler; yalnızca sorunları tespit etmekle kalmaz, o sorunların ortak ülküler etrafında nasıl aşılacağına dair ipuçları da verir.
Namık Kemal, Ziya Paşa, Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, Mehmet Âkif Er- soy, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi Türk edebiyatı, sanatı, düşünce hayatı ve sosyolojisine damga vurmuş aydınlar, toplumsal sorunları eserlerine taşımakla kalmamış o sorunların çözüm yolları hakkında somut düşüncelerle de okurlarını yönlendirmişlerdir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

♦ telkin ♦ ideoloji ♦ kanaat ♦ vesile olmak ♦ istifade etmek

  • Cevap:

telkin: bir duyguyu, bir düşünceyi birinin belleğine sokma, ona aşılama.
ideoloji: düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünü.
kanaat: elindekiyle yetinme durumu, yeter bulma, kanıklık.
vesile olmak: olmasına yol açmak.
istifade etmek: kendine yarar sağlamak.

2. Kültürün oluşumunda edebiyatın işlevi nedir? Söyleyiniz.

  • Cevap:  Edebiyat insanların davranış, tutum ve tavırlarını yönlendiren bir araçtır. Bunun sayesinde de toplum içerisindeki ahengi, düzeni ve uyumu sağlamada etkilidir.  Edebiyatın en büyük aracı dildir. Dil de kültürün oluşumunu sağlar. Dil sayesinde nesilden nesle kültür aktarılır.

3. Edebiyatla toplum arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Son birkaç yüzyıl içinde insanoğlu dünyanın seyrini hızlı bir şekilde değiştirmiş ve güçlü bir toplumsal kalkınma yaşanmıştır. Artık yeni dünyada edebiyat içerisinde değerlendirebileceğimiz yazın gücünün kitleleri etkilemesi ve toplumsal değişimlere katkı sağlaması noktasında çok önemli rolü olduğu yadsınamaz. Toplum içindeki değişimler (değişim inancı) hemen edebiyata yansır ve edebiyatın sahip olduğu toplum üzerindeki etki gücüyle de bu değişim sürecinin çarkları tamamlanmış olur.

4. Edebî eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebi eserler bir sanatçının yani toplumda ileri gelen aydın kimselerin eserleridir. Toplum aydınların veya sanatçıların izinden gider, onları örnek alır ve gelecek kuşaklara bu aydınların iletilerini aktarır. Örneğin şu an hala Mevlana’dan Yunus’tan Namık Kemal’den Hüseyin Nihal Atsız’dan, Tolstoy’dan Victor Hugo’dan eserler okumamız, onları anlatmamız  gibi. Bu süreçte edebi eserler toplumu yönlendirir, bilgilendirir, düşünce dünyasında değişikliğe ve yeniliğe sevk eder.  Edebi eserler toplumu etkileyen en önemli sanat dallarıdır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
18
angry
12
clap
7
unlike
3
love
3
sad
2
happy
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!