Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 173 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Cümlenin Öğeleri

1. Etkinlik

Aşağıda verilen metinlerdeki cümlelerin öğelerini bulunuz.

• “Dünyada kitaptan güzel ne vardır ki? İşte önünüzde iki yüz, üç yüz sahifelik bir kitap… Ne olduğunu, neden bahsettiğini bilmiyorsunuz. Yalnız ismini görüyorsunuz. Muharririni de tanımıyorsunuz. Sadece biliyorsunuz ki bir romandır. Hiç durmadan açın, belki içinde elemleri, sevinçleri, muhabbetleri veya nefretleri sizi alakadar edecek bir veya birkaç insanla tanışacaksınız.”

  • Cevap:

• “Toprak Dede benim bir süredir savunduğum ‘Kanaat Ekonomisi’ni dile getiriyor. Burada buluştuğumuza sevindim doğrusu. Aklın yolu bir. Toprak Dede ayrıca toprağın kullanımı konusunda ilginç görüşler ileri sürüyor. En beğendiğim tarafı şu: Sadece görüş belirtmekle kalmıyor, bu görüşlerini hayata geçiriyor. Mesela toprağı işlerken kullandığımız traktörler ve çeşit çeşit pulluklar bize ne getiriyor:” İmla ve Noktalama

  • Cevap:

2. Etkinlik

Sıfat ve zarf görevindeki pekiştirilmiş sözler bitişik yazılır. Aşağıdaki metinde yer alan pekiştirilmiş sözleri bulunuz. Bunların hangi yolla pekiştirildiğini açıklayınız.

  • Cevap:

bambaşka ( bmp pekiştirme ünsüzlerinden m ile kurulmuş bir kelimedir. )

pırıl pırıl: kelime tekrarı ile oluşturulmuş bir pekiştirme kalıbıdır.

Metindeki birleşik kelimeleri belirleyiniz. Bunların bitişik ya da ayrı yazılma sebeplerini söyleyiniz.

Binaenaleyh aşçılığın ilmi, medeni ehemmiyeti vardır. Bu noktai nazardan aşçılar adeta bir nevi ilim ve medeniyet pişvaları, birtakım profesörler ve mütefenninler demektir; mesleklerinde gösterdikleri her yeni terakki, milletlerinin bu münasebetle de bütün beşeriyetin yeni bir itilası demek de olur…Mesela bir tavukgöğsü, etin tatlı haline gelişi ne demektir? Bundaki inceliğe ve maharete şaşılmaz mı? Bir tabak kefal pilakisi hatırlayalım: O patates parçaları, havuç kesmeleri ve kereviz yaprakları ona niçin, nasıl bir tecrübeden sonra ve nasıl bir zevki selim ile ilave edilmiştir, kaç nesil, asırlardan beri uğraşarak kefal balığını bu tarza sokmuş, bu terakkiye mazhar etmiş ve ona bu kemali buldurmuştur?

Keten örtüleri pırıl pırıl ve gümüş takımları parıl parıl bir aydınlık yemek masası tasavvur edelim, üzerine de kemal numunesi olarak tatlılardan bir keşkülü fukara, yahut da yemeklerden zeytinyağlı bir enginar koyalım ve diyelim ki: Bu keşkül denen tatlı kaç türlü süzgeçten ve kaç kat tülbentten süzülerek ne itina ile yapılır, nasıl dikkatle kaynatılır, kıvamı ne merakla beklenir bilir misiniz? Hele bakınız, ağızda nasıl eriyor, ne hafif, fakat, ne leziz yeniyor ve bütün öteki sütlü tatlılardan ne derece farklı ne bambaşka oluyor… Bu unu bu hale getirmek için büyük bir neslin zekâsı, yani esaslı bir medeniyetin vücudu şarttır. (…)

  • Cevap: birtakım: bitişik yazılmalıdır.  tavukgöğsü: benzetme yoluyla yapılmış bitişik yazılması gereken bir kelimedir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
21
unlike
18
clap
14
angry
13
love
4
sad
3
confused
2
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!