Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 227 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Ahmet Kutsi Tecer, Türk tiyatrosunun gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Köşebaşı’nda, içinden yol geçirileceği için bazı evlerinin yıkılacağı gündeme gelen bir mahallede yaşananlar anlatılmaktadır. Eserin asıl kahramanı mahalledir. Oyunda mahalle sakinlerinin gündelik yaşamları ve çatışmaları verilmiştir. Oyun ilk kez 1947’de sahnelenmiştir. Okuduğunuz metin, üç perdelik olan oyunun ikinci perdesinden alınmıştır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metindeki kahramanlar kimlerdir? Bu kahramanların olayın akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Macit Bey, Macit Bey’in oğlu, bakkal, Ebe, Haminne, Bakkal Çırağı. Macit Bey’in oğlu mahalleye yabancı biridir. Bundan dolayı mahalleli ona pek sıcak yaklaşmaz. Bu da metindeki çatışmayı ortaya çıkarır. Bakkal ile Bakkalın Çırağı arasındaki diyaloglarda mahallenin nasıl değiştiği, yeniden bir hayata başlama kısımları okura anlatılır.

2. Metinde anlatılan olaylar hangi mekân ve zamanda geçmektedir? Olayların gelişiminde zaman ve mekânın işlevi nedir?

  • Cevap: Olaylar Kuşkonmaz Mahallesi’nde Köşebaşı da denilen bir yerde bir kahve önünde bir bakkal önünde geçer. Olaylar da zaten bu mekanların önünden geçen veya bu mekanda yaşayan insanların diyalogları üzerine kurulmuştur.

3. Metinde öğretici, betimleyici, açıklayıcı, kanıtlayıcı vb. anlatım biçim ve tekniklerinden hangileri kullanılmıştır? Metinden örnekler vererek söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde betimleyici anlatıma örnek: Neyse Nuri, oğlum, şu bizim çırağın halini gördün ya, adam olmaz, nerde senin gibi bir kalfa? Ne dedim? Ustasın usta. Şimdi sen bana dükkân aç bana de, şu senin cimri ustana nispet bir dükkân döşeyeyim sana da gören parmağını ısırsın. İstersen ortak ol, beraber işleriz. Ne dersin? Metinde açıklayıcı anlatıma örnek: Daha burada mısın? Kuşkon- maz’dan buraya doğru yürü demedim mi? 

4. a. Aşağıdaki metni okuyunuz.

“Tiyatro denilen sanat, seyredilerek dinlenen bir konuşma sanatıdır. Seyircilerin günlük yaşayışına girmemiş ya da kullanıştaki yeri henüz kesin olarak belli olmamış bir söz, oyun yazarını ürkütür. (…) Seyirci denilen tiyatronun üçüncü adamı, oyun kuralına göre, içten içe sahnedeki konuşmaya katılır. Onun yadırgadığı bir söz, oyuncunun ağzında mutlaka bir çakıl taşı gibidir. (…) Yazı dili biçimseldir, genel kavramlara ve ussal kurallara bağlıdır. Konuşma dili ise duygu ve davranışların etkisine açık bir dildir. Oyun yazarı bu ikisini bağdaştırmak zorundadır.”

b. Köşebaşı’nın dil ve anlatım özellikleri, şairin dil anlayışı ile uyumlu mudur? Niçin?

  • Cevap: Şair günlük konuşma dilinin tiyatroda olması gerektiğini savunur bu bakımdan bu metinde de dilini bu özelliklere sahip bir şekilde kurmuştur. Bu bakımdan uyumludur diyebiliriz.

5. a. Metinden yazıldığı dönemin mahalle hayatıyla ilgili neler yansımaktadır? b. Bakkal’ın çırağına karşı olan tutumunu değerlendiriniz.

  • Cevap:  O dönemde mahallelinin birbirini daha çok tanıdığı, iletişimlerinin günümüzden daha samimi ve fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bakkal ve çırağının iletişiminden de insanların o dönemde birbirlerine olan güvenlerinin daha fazla olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
27
clap
11
angry
7
love
4
sad
4
unlike
3
happy
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!