Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 237 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Tiyatro

4. Metinde öğretici, betimleyici, açıklayacı, kanıtlayıcı vb. anlatım biçim ve tekniklerinden hangileri kullanılmıştır? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Metinde özellikle betimleyici ve açıklayıcı biçim ve teknikler fazlaca kullanılmıştır. Şöyle örnekleyebiliriz:

Açıklayıcı: (Doktor Faust [Feust]; evrenin bütün sırlarım anlamak, aym zamanda dünyanın bütün zevklerini tatmak isteği içindedir. Bu amaçla bütün bilimlerle ilgilenmiş fakat yine de tatmin olmamıştır. Onun bu durumunu gören şeytan, Faust’un zaaflarından faydalanarak onu doğru yoldan çıkartmak ister. Bir süre sonra şeytan başarılı olur ve Faust birçok günaha bulaşır.)

Betimleyici: (Wagner [Vegnır], sırtında gecelik entari, başında takke, elinde bir lamba ile içeri girer. Faust somurtkan bir yüzle ona döner.

5. Metinden yazara özgü üslup özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar özellikle bazı betimlemeleri yaparken ayrıca karakterleri okurlara sunarken kendine özgü bir dili tercih etmektedir.

6. a. Faust’un hangi bireysel özellikleri metnin içeriğini etkilemiştir?

  • Cevap: Faust’un sorgulayıcı ve araştırmacı karakteri öne çıkar. Onun özellikle birçok farklı alanda kendini geliştirmeye çalışması bilgiye aç bir şekilde yaşamına anlam aramasının anlatıldığı aynı zamanda kendi ruhuyla çatışmaya girdiği yerler metnin içeriğini etkilemiştir.

b. Faust’un bireysel özelliklerini kişinin kendini denetlemesi ve sorumluluk bilinci taşıması açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Faust aslında insanda iki farklı şekilde olan insanın iyi ve kötü yanlarının olması paradoksunu muhteşem bir şekilde işlemektedir. Özellikle insanın geçici hevesler uğruna kendi özgürlüğünü satması düşüncesi bile kendini denetleyememesine yol açma metaforu üzerinden okurla buluşmaktadır.

7. Faust’u “Hurrem Sultan” adlı metinle tür, üslup ve içerik açısından karşılaştırarak metinlerin benzer ve farklı yönlerini söyleyiniz.

  • Cevap: Her iki metinde de betimlemeler ve öyküleyici anlatım ön plandadır. Her iki metinde kurgusaldır. Her iki metinde de kahramanlar yüksek zümreden seçilmiştir. Her iki metinde de klasizmin etkileri görülmektedir. Ancak Hürrem Sultan Metni göstermeye bağlı metin iken Faust anlatmaya bağlı bir metindir. Farklı kültürel öğeleri barındırmaktadırlar. Üslup bakımından ise Faust daha sade bir dile sahiptir.

Yazarın Biyografisi

Goethe (1749 – 1832)

Alman edebiyatının önemli şairlerinden olan sanatçı, modern kültürün öncülerindendir. Frankfurt’ta doğmuş, Weimar’da ( Veymar) ölmüştür.
Kendini iyi yetiştirmiş, bilimsel araştırmalarda yer alan sanatçı, ülke yönetiminde de önemli görevlerde bulunmuştur. Üretken bir yazar olan Goethe, eserlerinde modern insanın sıkıntılarını dile getirmiştir.

Eserleri
Şiir: Hermann ve Dorothea vd.
Roman: Genç Werther’in Acıları, Gönül Yakınlıkları vd.
Oyun: Yurttaş General, Sevgilinin Keyfi, Sevdalıların Çilesi vd.


Dil Bilgisi- Anlatım Bozuklukları

1. Etkinlik

Aşağıdaki metinde geçen anlatım bozukluklarını belirleyiniz.

“Eğer söylediğinizi kendiniz duymuyorsanız, eğer sözleriniz ruhunuzdan fışkırmıyor ve bütün dinleyicilerin kalblerine içten geleni kuvvetli bir hazla boyun eğdirmiyorsa buna muvaffak olamazsanız. İsterseniz masanızın başında oturun, ötekinin berikinin parçalarını birleştirin, başkasının ziyafetinden aldığınız artıklarla bir tencere yemek hazırlayın, ufacık kül yığınınıza üf- liyerek cılız alevler çıkarın! Çocukları ve maymunları hayran ederseniz, şayet siz bununla tatmin edilmiş olursanız… Fakat, sözleriniz kalbden gelmediği takdirde, hiçbir zaman iki kalbi birleştirmezsiniz.”

  • Cevap:

kablerine: kaplerine şeklinde yazılmalıdır.

üf-liyerek: üfleyerek şeklinde yazılmalıdır.

İmla ve Noktalama

2. Etkinlik

Aşağıda verilen cümledeki birleşik fillerin farklı biçimde yazılmış olmasının sebebini söyleyiniz.

“MİHRİMAH (Annesini taklit eder, o da atlas perdenin öteki ucundan dışarıyı seyreder…”

  • Cevap: Yardımcı fiille kurulan birleşik fiiller aslında ayrı yazılır. Ondan dolayı taklit eder ayrı yazılmış. Ancak Yardımcı fiiller ile kurulurken ses düşmesi ya da türemesi yaşanırsa bitişik yazılırlar. Bu yüzden seyreder şeklinde yazılmıştır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
clap
7
angry
5
love
5
unlike
3
sad
2
happy
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!