Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 247 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metni Anlama ve Çözümleme

1. a. Metin yazarının sözünü ettiği şaire karşı yaklaşımı nasıldır?

  • Cevap: Eleştirel olmakla birlikte şaire hakkını veren bir yaklaşım vardır. Şairin bazı yönlerden kusurlu sayılabileceğini söylemekle birlikte yine de okunması gereken bir şair olduğunu söylemektedir.

b. Yazar metne konu olan Cahit Külebi’nin şiirini hangi açıdan ele almıştır?

  • Cevap: Özellikle kısa ve az yazması yani az üretmesi ama her ürettiğinin çok güzel olması yönünden ele almaktadır.

c. Yazarın okuyucuya yönelik yönlendirici bir tutumu söz konusu mudur?

  • Cevap: Bazı yerlerde vardır. Örneğin özellikle bazı şiirlerin bazı bölümlerini paylaştığı kısımlar değerlidir. Bu kısımlarda okura hangi şiirler veya bölümlere yoğunlaşması gerektiği yönlendirici bir tutum söz konusudur.

2. Orhan Veli’nin Cahit Külebi hakkındaki eleştirilerine katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Bazı yönleriyle katılıyorum. Çünkü gerçekten özellikle Hikaye şiirinde sonraki kısımlarda tekrarlar göze batmaktadır.

3. Orhan Veli Kanık niçin böyle bir metin yazma ihtiyacı hissetmiştir?

  • Cevap: Çok sevdiği bir şairi okurlarına tanıtmak ve o şaire hak ettiği değeri vermek istemesinden kaynaklanıyor olabilir.

4. Metindeki açık ve örtük iletilerin neler olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Metindeki açık iletiye örnek olarak Orhan Veli’nin Cahit Külebi ve şiirleri hakkındaki görüşlerini verebiliriz. Örtük ileti olarak ise eleştiri türünün hangi özelliklere sahip olması gerektiği ve eleştirinin eserin olumlu yönlerini de kapsaması gerektiğidir.

5. Metinden, Orhan Veli’ye ait üslup özelliklerine örnekler veriniz.

  • Cevap: Orhan Veli sade ama çok akıcı ve okuru etkisine hızlı bir şekilde alan bir üsluba sahiptir. Bu metindeki şu kısımlar yazarın üslubuna örnektir: “Evvel Zaman” adlı kısmın açış şiirinde kâmil bir adamın çocukluk hatıraları konuşuyor. Onun için buradaki teşbihi teşbihten saymamak lazım.

6. Metinden yola çıkarak eleştiri türünün özellikleri hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap:  Bir edebi eserin ya da sanat eserinin iyi ve kötü, başarılı ve zayıf yanlarının belli bir takım bilimsel yöntemlerle incelenip ortaya koyulduğu yazılardır. Eleştiri yazılarında yazar nesnel bir dil kullanır. Eleştiri türü bilimsel yazılar arasında değerlendirilir.

7. Kendisi de bir şair olan Orhan Veli’nin çağdaşı bir şair olan Cahit Külebi hakkında bir eleştiri yazması ve bu eleştirisinde Külebi’nin sanatını yüceltmesi, Orhan Veli’nin nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu göstermektedir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Onun iyi bir edebi metinle karşılaştığında tarafsız kalabildiğinin iyiye iyi kötüye kötü diyebilecek bir dürüst kişiliğinin olmasını gösterir bizlere.

8. Metinde yer alan bilgi, tespit ve yorumları belirleyiniz. Yazar görüş ve düşüncelerini gerekçelendirirken ikna edici midir?

  • Cevap: Bence ikna edicidir. Çünkü bilgi verirken şiirlerden örneklerin verilmesi metnin güvenirliğini arttırmıştır. Tespitler yerinde görüşler ise gayet net bilgilerden hareketle okura sunulmaktadır.

9. Bir eleştirmen size göre hangi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Cevap: İyi bir eleştirmen her şeyden önce tarafsız olmalıdır. Eleştirmenin bilgi birikiminin, genel kültürünün iyi olması gerekir. Eleştirisinde bulunduğu bir roman hakkında yazarından daha az bilgi birikimine sahip bir eleştirmenin yazısı kimse tarafından dikkate alınmaz.

10. Orhan Veli Kanık’ın Cahit Külebi hakkındaki tespitlerini “kendine, çevresine, vatanına karşı sorumlu olma” açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Orhan Veli sanatın gelişmesinin toplumu da geliştireceğinin farkındadır. Bu nedenle sanatın gelişmesi için tarafsız ve bilgiye metoda dayanarak doğru bir şekilde bir başka sanatçıyı geliştirebilecek eleştiriler yapmıştır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
17
clap
5
angry
4
love
4
unlike
3
sad
1
happy
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!