Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 249 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Talip Apaydın, Sarı Traktör’de, anlattığı gerçekleri roman gerçeği olarak görememiş. Sarı Traktör, kişisiz bir roman. Kişisiz roman olur mu? denecek. Ben de bunun için röportajla roman arası bir eser diyorum. Paradoks gibi gelecek ama bence Sarı Traktör’ün başarısız bir roman oluşu, Talip Apaydın’ın savunduğu düşününün doğru oluşu ile sözünü ettiği köy gerçekliklerini çok iyi tanımasından ileri geliyor. Çünkü yazar roman yazmak için bunları yeter görmüş gibidir. Dışardan görülen bir gerçekliğin tıpkısını vermek istemiş. Vermiş de. Ama yetmiyor bu. Anlattığı kişilerin bir iç dünyası yok. İçleri dümdüz. Sarı Traktör’deki kişilerin görevi ya köydeki ilkel üretimi ya da Arif’in traktör tutkusunu göstermek. Bunun dışında bir kişiliklerini göremiyoruz onların. Yazar, onların da bir iç dünyaları olduğunu gösteremiyor. Bunun için o kişilerin içleri bazooka namluları gibi dümdüz, ne yivleri var ne setleri. Romanı bitirince kişileri hatırlamıyoruz da köyün ilkel üretim biçimini hatırlıyoruz, köye traktör girmesinin gerekli olduğunu hatırlıyoruz.
Talip Apaydın’ın anlattığı kişiler yok mudur köyde? Vardır. Öyle köylüler vardır, öyle öğretmenler vardır. Ama onların roman kişileri olabilmeleri için o kişilerin kişilikleri olması gerek, yazarın onları kişiliklerine uygun olarak konuşturması, birbirleriyle, kendi kendileriyle çatışmaları içinde göstermesi gerek. Onları dışardan tanımakla yetinmemesi, kendi içinde de yaşatması gerek. Yoksa o kişiler, birtakım düşünceleri ya da gerçekleri belirtmeye yarayan araçlar durumuna düşüyor. Okurken, “Ha, diyoruz, yazar burada döğen sürmeyi anlatmak istemiş.” ya da “Pancar çekimini arabalarla yapmanın güçlüğünü belirmek istemiş. Böylece traktörün sağlayacağı kolaylığı daha iyi anlayacağız.” diyoruz. İnsanları değil, hep, roman olarak, insanlardan ayrı görülmüş bir köy gerçekliğini görüyoruz. Köy yaşayışı ile kişiler bir bütün olarak verilemiyor. Çünkü köyü kişilerin içinden, kişilerin ilişkileri içinden görememiş Apaydın; yani köye roman gerçeği olarak ba- kamamış, bir gözlemci olarak bakmış sadece, bir röportaj yazarı olarak. Romanda önemli olanın örneğin “öğretmen” değil, “öğretmen Ahmet” olduğu, yani tip değil kişi olduğu gerçeğine pek önem vermemiş. Sonra, konuşmaların köy gerçekliğinden çok kişileri tanıtması gerektiğine de önem vermemiş. Bunun için Sarı Traktör, röportajla roman arası bir eser olarak kalmış: Yarı yoldan ziyade röportaja yakın, yarı yoldan ziyade romandan uzak.
Fethi Naci

Türkiye’de Roman ve Toplumsal Değişme

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin eleştiri türünde yazılmıştır. Eleştiri türünün özellikleri şunlardır:

■ Eleştiride bir eserin anlaşılmasını sağlamak, zayıf ve güçlü yönlerini ortaya koymak esas amaçtır.
■ Eleştiride öncelikli olarak eser tanıtılır, daha sonra biçim ve içerik açısından eserin sahip olduğu özellikler tespit edilir ve edebiyat dünyasındaki yeri ve değeri açıklanır.
■ Eleştirmen hem bilgi, belge ve tanıklardan hem de çeşitli bilim dallarından faydalanır.
■ Eser değerlendirilirken yazıldığı dönemin hâkim zihniyeti, beğenileri, güzellik anlayışı vb. ölçütlere dikkat edilir.
■ Eleştiri yazılarında açıklayıcı ve kanıtlayıcı anlatımdan yararlanılır.
■ Konu ve konuyu ele alış biçimi bakımından eleştiri sanatçıya dönük, eserle dış dünyaya dönük, esere dönük ve okura dönük olmak üzere dört gruba ayrılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!