Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 271 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 Cevapları Gezegen Yayıncılık

♦ Röportajlar genellikle önce ses kayıt cihazlarına kaydedilir, daha sonra yazıya geçirilir. Yazı, belge ve fotoğraflarla desteklenir.
♦ Röportajlar yüz yüze yapılabileceği gibi soruların verilip daha sonra cevapların yazılı olarak alınması yöntemiyle de yapılabilir.
♦ Röportaj tek bir yazı olabileceği gibi yazı dizisi şeklinde de olabilir.
♦ Soru-cevap yönteminin kullanılması bakımından röportajla mülakat arasında benzerlik vardır. Fakat mülakatlar soru sorulan kişinin sorularıyla mülakat yapılan kişinin cevaplarından oluşur. Bu bakımdan mülakat yapan kişinin görüş, düşünce ve izlenimleri yazıda etkili olmaz. Röportajda ise yazar, röportaj yapılan kişinin verdiği cevapları kendi izlenim ve yorumlarıyla birlikte aktarır.
♦ Röportaj konularına göre bir yeri konu alan, eşyayı konu alan ve insanı konu alan röportajlar olmak üzere üç grupta toplanır.
♦ Türk edebiyatında modern anlamda bu türün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
♦ Bu tür, Türk edebiyatında 1960’tan sonra yaygınlık kazanmıştır. Hikmet Feridun Es, Oktay Akbal, Gavsi Ozansoy, Mustafa Baydar, Abdi İpekçi, Yaşar Kemal, Yaşar Nabi Nayır gibi yazarlar bu türde eserler vermişlerdir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi nedir? Bu unsurlar arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Metnin konusu İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy ile yapılan mülakattır. Hedef kitlesi bütün okurlardır. Metin sade bir dille yazılmıştır çünkü amaç hedef okurunun anlayabileceği bir dilin tercihidir.

2. Okuduğunuz metnin konusunun toplum açısından önemi nedir?

  • Cevap: Bu metin toplum bakımından bağımsızlığı ve mücadelenin vatan aşkının en güzel sembolünü anlattığı için değerlidir.

3. Okuduğunuz metinden hareketle röportaj türünün ortaya çıkmasıyla yayın organları ve teknoloji arasında nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Gazetenin ortaya çıkması röportaj türünün yayılmasını gelişmesini ve daha fazla insana ulaşmasını sağlamıştır. Daha yakın zamanda ise radyo televizyon ve en sonunda internet gibi teknolojik gelişmelerin aygıtların varlığıyla bugün neredeyse aynı anda dünyanın her yerine ulaşma imkanı yakalamıştır.

4. a. Mehmet Âkif Ersoy’un hastanede tedavi görmekte oluşu metnin içeriğini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Metnin duygu yönünün zengin olmasını sağlamıştır. Böylece okur metne ve şaire daha duygusal pencereden bakabilmektedir.

b. Mehmet Âkif Ersoy dile getirdikleriyle hangi toplumsal değerlere vurgu yapmıştır?

  • Cevap: Özellikle vatan sevgisi, vatan özlemi vatan ve bağımsızlık aşkı gibi konuları okurlarıyla paylaşmaktadır.

5. Mülakat ve röportaj türlerinin benzer ve farklı yönlerini söyleyiniz.

  • Cevap: Mülakat; yalnızca soru ve cevaplardan oluşan, mülakatı yapan kişinin kişisel düşüncelerini metne aktarmadığı bir türdür. Röportaj ise geniş anlatma olanağına sahip bir türdür. Bir insanla yapıldığında sadece soru ve cevaplardan oluşmaz.

6. Röportaj yapan kişinin Mehmet Âkif’e karşı saygılı bir tutum içinde olduğunu gösteren ifadelere metinden örnekler veriniz.

  • Cevap: Şu ifadelerden bunu anlamak mümkündür:

“vatan ufuklarını aşan şair Mehmet Akif” / “Kalbi durmuş gibi sarsılıyor, sonra bir anda yeniden canlanmış gibi, nereden geldiği bilinmez bir ışıkla gözlerinin içi gülerek” / “Üstadı ziyarete gelenler, görüşmemize ikide birde fasıla veriyorlar.”

7. Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un “Toplumu önemseme, çalışkan olma, tarihî mirasa duyarlı olma, dayanışma” gibi değerleri önemsediğini söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Kesinlikle söyleyebiliriz. Çünkü Akif, toplum için yazan, onun sorunlarını ve gelecek umudunu dizelerine taşıyan yüce bir ozandır. O bir milletin bütün değerlerine imanıyla dizeleriyle sahip çıkabilmiş ölmez bir şairdir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
2
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!