Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 52 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Hikâyeler

Millî Edebiyat Dönemi edebiyatçıları “halka doğru” ilkesiyle yola çıkarak bir “memleket edebiyatı” çığırı başlatmışlar, bu yönleriyle Cumhuriyet Dönemi edebiyatçılarımıza kaynaklık etmişlerdir. Bu nedenle Cumhuriyet’in kurulmasıyla başlayan yeni dönemde de hikâye türü önceleri Millî Edebiyat’ın devamı niteliğinde ilerlemiş, Cumhuriyet’in ilk dönem ürünlerinde Millî Edebiyat zevk ve anlayışına uygun hikâyeler yazılmıştır. Bu dönemde;

■ Millî Edebiyat Dönemi’nde ürün veren birçok yazar, olgunluk dönemi eserlerini Cumhuriyet Dönemi’nde kaleme almıştır.
■ Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun bir bakışla eserler yazılmıştır.
■ Cumhuriyet’le birlikte siyasi, ekonomik ve toplumsal hayattaki değişimler edebiyata da yansımış; Anadolu’ya açılma, Anadolu’yu görüp anlatma ve Anadolu insanını konu edinme öne çıkmıştır.
■ Hikâyelerde toplumsal ve kültürel farklılıklar, ülke ve toplum sorunları, I. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, eski-yeni çatışması, köy ve kasaba insanının çelişkileri, halkın sıkıntıları, aydın-halk çatışması, tarihî konular, yanlış Batılılaşma teması sıklıkla işlenmiştir.
■ Batıl inançlar ve hurafeler eleştirilmiştir.
■ Eskiye ve İstanbul’a karşı, yeni değerlerin ve Ankara’nın yüceltilmesi ve Ankara’daki hayat işlenen konular arasındadır.
■ Realizm akımından etkilenilmiştir.
■ Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren hikâyelerde Maupassant tarzının (olay hikâyesi) özellikleri görülür.
■ Toplumsal faydayı esas alan eserler yazılmıştır.
■ Anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
■ Kahramanlar Anadolu’dan seçilmiştir. Bir yandan yakın dönemin tarihiyle bir hesaplaşma içine girilir, diğer yandan da yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli sorunlarına eğilinir. Bu yüzden çoğu yapıtta eski dönemin tipleri ile yeni dönemin idealist tipleri yan yana bulunur.
■ Cumhuriyet Dönemi’nde Millî Edebiyat’ın zevk ve anlayışını sürdüren hikâyelerde yazı dili konuşma diline yaklaştırılmıştır.
■ Cumhuriyet Dönemi’nde, Millî Edebiyat Dönemi hikâyeleriyle Anadolu coğrafyasını ve halkını anlatma bakımından bir ortaklık olmakla birlikte Atatürk ilke ve inkılaplarını konu edinme, savaş sonrasında halkın hayatını anlatma bakımından farklılıklar söz konusudur.
■ Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay bu anlayışla eser veren yazarlardır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Millî Mücadele Dönemi’nde cehpede ve cehpe gerisinde yaşananlara da tanık olmuş bir yazardır. O dönemle ilgili hikâye ve romanlarını bu tanıklıklara dayanarak kaleme almıştır. Okuduğunuz metin konusunu Millî Mücadele Dönemi’nden almış, Millî Edebiyat anlayışıyla yazılmış bir metindir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!