Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 57 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Gezegen Yayıncılık

■ Yazarlar; düş analizi (bireyin gördüğü rüyayı içerik olarak çözümlemek), bilinç akışı (insanın zihninden geçirdiklerini, çağrışımları, sınır koymadan, doğrudan peş peşe anlatmak) ve özellikle iç konuşma (monolog) tekniklerine başvurmuşlardır.
■ Bireyin iç dünyasını anlatan hikâyede yazarın dikkati, bireyin iç dönüşümlerine ve manevi olarak yeniden doğuşuna yönelmiştir. Bu yüzden olay örgüsüne bağlı merak unsuru ikinci planda kalmış (Çehov tarzı hikâye), bireyin ruh hâli ve iç çatışmaları psikolojik tasvirlerle verilmiştir.
■ Eserlerde çağrışımlara açık sanatsal bir üslupla ruh tahlilleri dikkat çekici bir yoğunluktadır.
■ Metinlerin gelişim çizgisi genellikle dıştan içe, yani eşya ve olaylardan kişilerin iç dünyasına yönelmek biçimindedir.
■ Bireyin iç dünyasını esas alan yazarlar; yabancılaşma, bireyin toplumla hesaplaşması, zaman, psikolojik sorunlar, hastalık, bireysel bunalım, yalnızlık, sıkıntı, bilinçaltı, bireysel sorgulamalar, Doğu-Batı sorunsalı, kaçış, geçmiş-şimdi, birey-toplum çatışması, tedirginlik gibi temaları ele almışlardır.
■ Mekân, olay ve zaman bireyin iç dünyasını esas alan eserlerde birey üzerindeki etkisiyle birlikte verilir.
■ Yazarlar, metin kişilerindeki değişimi maddi plandan manevi plana doğru çizerler.
■ Türk edebiyatında Füruzan, Tezer Özlü, Demir Özlü, Bilge Karasu, Ferit Edgü gibi yazarlar bireyin iç dünyasını esas alan eserler yazmışlardır.
Tarık Buğra, okuduğunuz metinle katıldığı bir hikâye yarışmasında ikincilik ödülünü almıştır. Bu ödül onun edebiyat çevrelerinde tanınmasını sağlamış, bu alanda yeni eserler vermesi için hevesini artırmıştır.
Metinde, bir gencin ergenlikten gençliğe geçiş sürecindeki tutum ve davranışları karşısında anne ve babanın iç dünyasında yaşadıkları yansıtılmıştır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde geçen bazı kelime grupları aşağıda verilmiştir. Bu kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:

namaza durmak: Namaza başlama.
kuşluk vakti: Günün sabahla öğle arasındaki bölümü, kuşluk vakti.
iç burkmak: Bir şeye çok üzülmek, içi sızlamak.
kamus: Bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelime ve deyimlerini alfabe sırasına göre alarak tanımlarını yapan, açıklayan, başka dillerdeki karşılıklarını veren eser, lügat, sözlük.
mağrur: Kurumlu(II), gururlu, kibirli, kendini beğenmiş.

2. a. Metnin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Evlat sevgisi.

b. Metnin temasını kişi, zaman ve mekân unsurlarıyla ilişkilendirerek metnin konusunu söyleyiniz.

  • Cevap: Bir babanın ergenlik döneminde kendi ayakları üstünde durmak isteyen oğlu Ömer için endişelenmesi ve babanın içinde bulunduğu ruhsal durum.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!