Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 62 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Gezegen Yayıncılık

■ Sabahattin Ali ve Sadri Ertem’in eserleriyle ortaya çıkan ve esasen Anadolu köy ve kasabalarının sorunlarını anlatan toplumcu gerçekçi hikâye, 1930’ların sonunda Kemal Bilbaşar ve Samim Kocagöz gibi yazarlarla alanını genişletmiş, eserlerin temaları çeşitlenmeye başlamıştır.
■ 1950’lerde toplumcu gerçekçi anlayışla yazan Fakir Baykurt ve Talip Apaydın gibi yazarların eserleriyle köye ve köy hayatına ilgi daha da artmıştır.
■ Bu yıllarda köy olgusu eserlerde daha farklı bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Köy Enstitülerinde yetişen köy kökenli yazarlar konularını daha çok toprağa bağlı insanların hayatlarından alan eserler yazmışlardır. Anadolu köy ve kasabalarına yönelmişlerdir.
■ Toplumcu gerçekçi yazarlar realizm ve natüralizm akımlarının etkisinde kalmışlardır.
■ Bu sanat anlayışında yazarlar, okuyucuyu kendi düşünceleri doğrultusunda yönlendirmek isterler. Yani sanat eseri, belli görüşleri ifade etmek için araç olarak kullanılır. Olaylar ve kişiler, bir düşünceyi doğrulamak veya haklı göstermek üzere düzenlenip anlatılır.
■ Eserler konuşma diliyle yazılır, kahramanlar bölgesel ağızlara göre konuşturulur.
■ Bu anlayışa sahip yazarlar gözleme dayalı betimlemelerde ve ayrıntıları yerinde kullanmada oldukça başarılı olmuşlardır.
■ Toplumsal gerçekçiler, eserlerinde toplumsal çatışmayı ve toplumsal çatışmaların insan üzerindeki etkilerini yansıtmaya çalışırlar. Özellikle köylü, işçi ve yoksul kesimin sorunları üzerine yoğunlaşırlar.
İlk örneklerini Sabahattin Ali ile Sadri Ertem’in verdiği toplumcu gerçekçi hikâye ve romanın simalarından biri de Orhan Kemal’dir. Eserlerinde ırgatların, işçilerin, köyden kente göç eden yoksulların hayatlarını işleyen Orhan Kemal, okuduğunuz metinde “çocuk işçi” sorununu ele almıştır.
Sözü edilen hikâye anlayışlarının yanı sıra Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nda modernist hikâye de öne çıkar. Modernist hikâyelerin genel özellikleri şunlardır:
■ Dil ve anlatımda geleneksel tekniklerin dışında arayışlar söz konusudur.
■ Yazarlar, yalın anlatımdan kaçınırlar.
■ Olayın birey üzerindeki etkisini anlatmak esastır.
■ Yalnızlık, değerlere başkaldırı gibi konular işlenir.
■ Yazarlar, varoluşçuluk akımından etkilenmiştir.
■ Alegorik anlatım önemlidir.
■ Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Sait Faik Abasıyanık, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Vüsat O. Bener, Haldun Taner, Tahsin Yücel, Füruzan, Adalet Ağaoğlu, Memduh Şevket Esendal, Rasim Özdenören, Selim İleri, Buket Uzuner, Oya Baydar, İhsan Oktay Anar, Leyla Erbil, Latife Tekin temsilcileridir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. a. Metinde yazarın okuyucuya vermek istediği açık iletiler nelerdir?

  • Cevap: Küçük yaşta çalışmak zorunda kalan çocuk işçilerin hayatlarının zorluğu.

b. Edebî metinlerde bazı iletiler açıkça ortaya konmaz. Okuyucunun sezgisine ve yorumuna bırakılır. Bu iletilere örtük ileti denir. Metindeki açık iletilerden yararlanarak hikâyede örtük iletilerin de olup olmadığını değerlendiriniz. Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Bu iletilere örtük ileti denir. Burada yazar, hayatın tüm zorluklarına ve olumsuzluklarına rağmen mücadeleden vazgeçmemek, her şeye rağmen gelecekten umudu kesmemek gerektiğini örtük şekilde okuyucuya iletir. Ayrıca, Bazı çocukların kaderi değişmez, alın yazılarında olanları yaşamak zorundadır. Okumak bir çocuk için hayal edilecek kadar uzak olabilir. Etrafımızda fark etmediğimiz çocuk işçilerin hayatlarına dokunup onlara yardım etmeliyiz gibi iletilere de yer vermiştir.

2. Metnin kahramanı Ayhan’ın içinde bulunduğu ruh hâli zaman ve mekân unsurlarına uygun mudur? Buna göre olayların gelişmesinde zaman ve mekân unsurlarının işlevlerini söyleyiniz.

  • Cevap: Ayhan’ın çalıştığı iş hanının kirli, genzi tıkayan pis ortamı küçük yaşında hayatın yükünü omuzlayan, azmiyle hayat mücadelesi veren, kardeşlerine bakmak zorunda olan küçük bir işçi çocuğun yaşadığı zorlukları gerçekçi biçimde yansıtan bir mekan konumundadır.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!