Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 65 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Gezegen Yayıncılık

8. Etkinlik

Aşağıdaki metinde kullanılan soru ekini bulunuz. Bu ekin ünlülerinin farklı şekilde yazılmasının sebebini açıklayınız.

“Kaptan. Büyük denizlerde, dalgalı, korkunç denizlerde dolaşmak. Avrupa’ya, Amerika’ya gitmek. Ekvator’u geçerken vapurda eğlence gırla gidermiş. Doğru mu?”
“Doğru.”
“Sonra, New York limanındaki Hürriyet Heykeli. Boyu kaç metre onun? Büyük mü?” “Bilmem.”
“Robenson Kruzoe’yi okudunuz mu siz?”
“Okudum.”
“Issız adada nasıl da yaşayabilmiş? Değil mi? Böyle şey olur mu?”

  • Cevap:

“Kaptan. Büyük denizlerde, dalgalı, korkunç denizlerde dolaşmak. Avrupa’ya, Amerika’ya gitmek. Ekvator’u geçerken vapurda eğlence gırla gidermiş. Doğru mu?”
“Doğru.”
“Sonra, New York limanındaki Hürriyet Heykeli. Boyu kaç metre onun? Büyük ?”
“Bilmem.”
“Robenson Kruzoe’yi okudunuz mu siz?”
“Okudum.”
“Issız adada nasıl da yaşayabilmiş? Değil mi? Böyle şey olur mu?”

* Soru ekleri, kendinden önceki kelimede yer alan ünlü seslere uyum sağlar ve “-mı, -mi, -mu, -mü” biçimlerinde kullanılabilir.

a. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Hikâye Yazma

Seyit Kemal Karaalioğlu’nun “Türk Hikâye Antolojisi” adlı kitabından alınan aşağıdaki metni okunuz. (…)

“Hikâyenin kuruluşunda; olay anlatan, yazılarda olduğu gibi serim, düğüm, sonuç bölümleri vardır. Roman, tiyatro, masal, hatıra, mektup, seyahat ve başka birçok yazı türleri bu hikâye planından faydalanır. Bu üç bölüm şöyle uygulanır çoğunlukla: Serim Bölümü: Bu bölüme giriş bölümü de denilir. Olayın geçtiği yer yani dekor, bellibaşlı nitelikleri söylenerek bu bölümde tasvir edilir. Olayın şahısları, kahramanı en canlı iç ve dış görünüşleriyle belirtilerek tanıtılır; kısaca portre çizilir. Olayın ne olduğunu biz bu bölümde anlarız. Düğüm Bölümü: Bu bölüme gelişme bölümü de denir. Olayın başlayıp açılması, okuyanın ilgisini, merakını arttıracak bir durum alması; olayın düğümü, kişilerin konuşmaları bu bölümdedir. İsim ve fiil cümleleri kullanarak, farklı yapıda cümlelere yer vererek, konu ile ilgili örnekler alınarak bu bölümde çeşitlilik sağlanmalıdır. Çözüm Bölümü: Bu bölüme sonuç bölümü de denilir. Olayın ne şekilde sona erdiği, olayın kişiler ve görenler üzerindeki etkisi burada anlatılır. Aristoteles diyor ki: Hikâye; birlikli bir bütün, canlı bir varlık gibi kendi özüne uygun, bir başı, bir ortası, bir sonu olan bir hareket çevresinde geçmelidir. Hikâyenin çözümü, karakterlerden kendiliğinden doğmalıdır.’ Çözüm bölümü, okuyanları memnun edecek şekilde planlanır. Hikâyenin sonu bazen bir cümle, bazen de bir paragraf ilâvesiyle yapılır. Nasıl diyalog hikâyenin önemli noktalarını belirtmeye yardım ederse hikâyenin sonu da asıl üzerinde durulan fikri belirtir. Bir hikâyede, olay, çevre, kişiler ve zaman olmak üzere dört temel öge vardır. Bu temel ögeler, hikâyenin serim, düğüm ve çözüm bölümlerine ustalıkla yerleştirilmelidir.”
(…)

b. Uygulama

Bu ünitede “Okuma” bölümünde incelediğiniz bireyin iç dünyasını esas alan, toplumcu gerçekçi, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan hikâyelerden birine uygun bir hikâye de siz yazınız. Hikâyenizde farklı cümle yapılarını ve türlerini kullanınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!