Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 74 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Tanzimat Edebiyatı

1839 Tanzimat Fermanı (Gülhane Hatt-ı Hümayunu) ve 1856 Islahat Fermanı ile Batılılaşma hareketi resmiyet kazanmıştır. Bu hareket bir ön hazırlık döneminden sonra edebiyatta da kendini gösterdi. İbrahim Şinasi ile Agâh Efendi’nin Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkarmış oldukları 1860 yılı, Tanzimat Dönemi Edebiyatı’nın başlangıç tarihi kabul edilir.
1860’tan 1896’ya kadar süren Tanzimat edebiyatı kendi içinde iki döneme ayrılır. Fakat bu edebiyatın bir de hazırlık dönemi vardır.
Tanzimat Fermanı’nın okunduğu 1839’dan 1860’a kadar süren hazırlık döneminin temel özelliği Batı edebiyatından çeviriler yapılmış olmasıdır. Âkif Paşa, Sadullah Paşa, Münif Paşa, Ethem Pertev Paşa, Yusuf Kâmil Paşa, Mütercim Asım ve İbrahim Şinasi özellikle Fransız edebiyatından yaptıkları çevirilerle Tanzimat edebiyatının hazırlayıcısı oldular.
Tanzimat edebiyatının 1860-1876 yılları arasını kapsayan ilk döneminde “Sanat toplum içindir.” anlayışı benimsenmiştir. Bu anlayış doğrultusunda dilde sadeleşme savunulmuş fakat uygulamada bu gerçekleştirilememiştir.
Fransız İhtilali’nin etkisiyle “hürriyet, adalet, eşitlik, vatan, millet” gibi kavramlar Türk edebiyatına girmiştir.
Divan şiirinin “parça güzelliği” anlayışına karşı çıkılmış, “konu bütünlüğü” ve “bütünün güzelliği” anlayışı benimsenmiştir.
Halk edebiyatı ile yakınlaşma denemeleri yapılmış, az da olsa hece ile şiir yazılmıştır. Şiirin içeriği değiştirilmekle birlikte divan şiirinin nazım biçimleri kullanılmaya devam edilmiştir.
I. Dönem, Batı’dan yapılan çeviriler örnek alınarak değişik türlerde ilk yerli ürünlerin verildiği dönemdir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!