Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

DNA’tıın keşif sürecinde elde edilen verilerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Miescher’in keşfettiği maddeyi elde etmek için ökaryot hücrelerin başka hangi kısımlarının kullanılabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Miescher DNA’yı çekirdek içerisinden izole etmiştir. DNA ökaryotik hücrelerde mitokondri ve plastitlerde de bulunmaktadır. Hücrenin bu organelleri içerisinden de DNA izole edilerek elde edilebilir.

2. Hershey ve Chase yaptıkları deney ile DNA molekülünün hangi özelhğinin kanıtlanmasını sağlamıştır?

  • Cevap: Yapılan deney, DNA molekülünün kalıtımdan sorumlu olan genetik materyal olduğunu göstermiştir.

3. Rosalind Franklin in çalışmasının DNA’nın keşfi açısından önemi nedir?

  • Cevap: DNA, gözle görülemediği için yapılan çalışmalarda net olarak ifade edilemiyordu. R. Franklin’in çalışması ile DNA’nın sarmal yapısı gözle görülebildi. Bu da DNA molekülünün modelinin oluşturulmasında kullanıldı.

4. Emin Chargaff’ın çalışmaları DNA modelinde neyi ifade etmektedir?

  • Cevap: E. Chargaffın çalışması herhangi bir organizmaya ait DNA molekülünün bir ipliğinde bulunan adenin nükleotitin karşısındaki iplikte timin, bir ipliğinde bulunan guanin nükleotitin karşısında sitozin nükleotit gelmektedir. Bu nedenle DNA molekülünde adenin nükleotit sayısının timine, guanin nükleoitit sayısının sitozine oranı daima birdir.

5. Watson ve Crick’in İkili Sarmal Modelini DNA molekülünü çizerek kısaca açıklayınız.

  • Cevap: DNA, karşılıklı iki nükleik asit zincirinden oluşmuş sarmal yapılı bir moleküldür. Yapısında A, G, C ve T nükelotitler bulunur. Bir zincirdeki A nükleotit, karşı zincirde T nükleotitle; C nükleotit ise G nükleotitle eşleşir. Sarmal yapıda, kenarda şeker ve fosfat molekülleri, iç kısımda ise bazlar bulunur. Bazlardan adenin ile timin arasında ikili, guanin ile sitozin arasında üçlü zayıf hidrojen bağları bulunur. Bu bağlar DNA’nın iki ipliğini bir arada tutar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!