Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

1. Süha’da yorgunluğun oluşması, kaslarında hangi enerji dönüşüm reaksiyonunun gerçekleştiğinin göstergesidir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Kaslarında laktik asit fermantasyonunun gerçekleştiğini gösterir. Çünkü laktik kas hücrelerinin pH’sini değiştirerek yorgunluğun oluşmasına neden olmaktadır.

2. Süha antrenmanlardan sonra niçin nefes nefese kalmaktadır? İhtiyaç duyulan fazla oksijenin nedeni nedir?

  • Cevap: Laktik asit fermantasyonu oksijenin yeterli gelmediği zamanlarda çizgili kaslarda gerçekleşmektedir. Oksijenli solunuma göre çok az enerji elde edildiği için kaslar yeterli çalışamaz. Beyinde laktik asit algılanınca hem yorgunluk meydana gelir hem de beyin kaslara daha fazla oksijen gitmesi için solunum sistemine derin nefes alması uyarısını verir.

3. Süha’ya koçu neden daha fazla karbonhidrat tüketmesini tavsiye etmiştir? Süha’nın neler yiyebileceğine dair birkaç örnek veriniz.

  • Cevap: Çünkü karbonhidratlar kan şekeri ve solunumun yakıtı glikozun kaynağıdır. Kaslara daha hızlı şekilde glikoz gitmesi sağlanarak enerji elde edilmesini kolaylaştırmaktır. Patates, makarna, çikolata gibi şekerli ve unlu gıdalar örnek olarak verilebili

4. Kalp kası hücrelerinde laktik asit fermantasyonunun gerçekleşmesini bekler misiniz? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Kalp kası laktik asit fermantasyonunun görülemeyeceği dokulardandır. Çünkü fermantasyon sonucu oluşan laktik asidin bir kısmı dokuda birikmekte ve kramplara neden olmaktadır. Kalp kasında kramp oluşması ölümle sonuçlanacaktır.

5. Etil alkol fermantasyonunu laktik asit fermantasyonundan ayıran noktalar nelerdir?

  • Cevap: Etil alkol fermantasyonunda karbondioksit çıkışı vardır ve oluşan son ürün iki karbonlu etil alkoldür. Laktik asit fermantasyonunda ise karbondioksit çıkışı yoktur ve son ürün üç karbonlu laktik asittir.

6. Elinizde oksijenli solunum, oksijensiz solunum, laktik asit fermantasyonu ve etil alkol fermantasyonu yapan X, Y, Z, T şeklinde isimlendirilmiş dört çeşit bakteri bulunmaktadır. Bu bakterileri birbirinden nasıl ayırabileceğinizi bir deney düzeneği hazırlayarak açıklayınız.

  • Cevap: Öncelikle içerisinde glikoz çözeltisi bulunan dört çeşit besi ortamı hazırlayıp bakterilerin bu besi ortamlarında ayrı ayrı yerleşmesini sağlarım. İlk olarak besi ortamlarının ağızlarını kapatır ve üremelerini beklerim. Üreyemeyen bakteriler oksijenli ve oksijensiz solunum yapan bakteridir. Oksijensiz solunum yapan bakterinin üremesi için besi ortamında sülfat, nitrat vb. maddelerin bulunması gerektiği için onlar da üreyemeyeceklerdir. Geri kalan iki bakteri içerisinde karbondioksit çıkışının olduğu etil alkol bakterisidir. Oksijensiz ile oksijenli solunum yapan bakterileri ayırmak için kapağı açık besi ortamı hazırlarım, üreyebilen oksijenli solunum yapan bakterilerdir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!