Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 101

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 101

Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Oksijen bulunmadığında hücre, pirüvatı fermantasyon süreciyle metabolize edebilir. Fermantasyon, oksijen kullanılmadan şekerin asitlere veya alkole dönüştürüldüğü süreçtir.

Yoğurt ve lor, Streptococcus ve Lactobacillus türleri gibi bakteriler tarafından sütün fermantasyonuyla gerçekleşir. Bira ve şarap gibi alkollü içecekler; tahıl, üzüm, pirinç gibi ham maddelerden maya mantarlarının fermantasyonu yoluyla elde edilir. Ekmek, hamurun maya kullanılarak fermente edilmesiyle yapılır. Biyodizel, çoğunlukla şekerin fermantasyonu sonucu oluşan etanol kullanılarak üretilen bir yakıttır. Bunların dışmda bazı ilaçların hazırlanmasında, gıdaların uzun süre saklanmasında da fermantasyon kullanılmaktadır.
Etanol; yaygın olarak mısır, şeker kamışı, şeker pancarı gibi ürünlerden üretilir. Taşıtlar için yenilenebilir bir yakıt kaynağıdır. Etanol üretimi, mısır şekerinin maya tarafından fermantasyonuna bağlıdır. Bilim insanları ve endüstri profesyonelleri, fermantasyon prosedürünü daha verimli hâle getirmek için çaba göstermektedirler. Nişastayı mayanın etanol olarak işleyebileceği basit şekerlere ayırmak için mısıra farklı enzimler eklemektedirler.

1. Biyogaz, asetik asit, penisilin ve bazı peynir çeşitleri fermantasyon ürünleridir. Bu ürünleri, insan hayatındaki önemi ve gerekliliğine göre sıralayınız.

  • Cevap:

a) Penisilin – Birçok bakteriyel hastalığı iyileştirmek için üretilen antibiyotiği
elde etmede kullanılır. Birincil öncelik insan sağlığı olduğu için verilenler arasında en önemli fermantasyon ürünüdür.
b) Biyogaz – Özellikle çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Çevrenin korunmasında ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında önemli bir fermantasyon ürünüdür.
c) Peynir çeşitleri – Protein ve vitamin açısından zengin besindir. Beslenmede önemli yere sahiptir. İnsanların beslenmesinde protein içeriği olan gıdalar önemli bir yere sahiptir.
d) Asetik asit – Birçok gıda maddesinin koruyucusu olarak kullanılır. Pek çok ürün üretildikten sonra uzun süre saklanması için çeşitli koruyucu ürünlere ihtiyaç duyar. Gıdalarda pH’ı düzenleyerek küflenmeyi önleyici olduğu için önemlidir.

2. Fosil yakıtlar yerine fermantasyon ürünü olan biyodizelin kullanılmasını, doğada karbon döngüsü açısından nasıl değerlendirirsiniz?

  • Cevap: Mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerden yapılan etanol, atmosfere karbondioksit salar, ancak yanan fosil yakıtların aksine, mısır bitkileri yetişme sürecinde CO2’yi özümlemiş durumdadır. Bu durum, bitkiler ve atmosfer arasında karbondioksidin çevrilebildiği anlamına gelir. Bir yakıt olan etanol, yakıldığında da karbondioksit formunda karbon atmosfere salınır. Ancak fosil yakıtların yanması ise atmosfere fazladan karbondioksit eklenmiş olur. Bu ekstra karbondioksit, güneşten gelen ısıyı hapsederek iklim değişikliğine katkıda bulunan önemli bir faktördür.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!