Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 102

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 102

3. Biyodizel kullanımının dünyadaki gıda tedariki açısından etkilerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Biyodizel; mısır, şeker kamışı, şeker pancarı gibi tarım ürünlerinin fermente edilmesiyle oluşan yakıttır. Çevre açısından olumlu yanları olmasına karşın insanların açlıkla mücadele ettiği süreçte tarım ürünlerinin yakıt eldesinde kullanılması, açlık sorununu daha da arttırabilir endişesiyle bilim insanları tarafından tartışılmaktadır.

4. Fermantasyonun son ürünlerini oksijenli solunumun son ürünleriyle enerji verici özelliği bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Fermantasyon son ürünleri, oksijenli solunumun son ürünlerine göre enerji düzeyi yüksek ürünlerdir. Çünkü oksijenli solunumda glikoz başına yaklaşık 32 ATP üretilebiliyorken fermantasyonda aynı glikoz molekülü için 2 ATP üretilebilmektedir. Bu durumda glikozun bağları arasındaki enerjinin büyük bölümü fermantasyon ürünlerinde kalmaktadır.

5. Fermantasyon tepkimelerinde glikoliz reaksiyonları dışında enerji açığa çıkan basamak bulunmadığı hâlde reaksiyonların glikolizden sonra da devam etmesinin gerekçesi nedir?

  • Cevap: Fermantasyonda glikolizden sonraki basamakların devam etmesinin nedeni, NAD’nin yükseltgenmesi ve hücrede yeniden bir başka glikoliz evresinde kullanılarak glikolizin devamlılığının sağlanabilmesi içindir. Böylece glikoliz evresi reaksiyonları kesintiye uğramamış ve enerji elde edilen reaksiyonlar devam etmiş olacaktır.

6. Ekmeğin mayalanması fermantasyon sonucu gerçekleşir. Mayalanmanın gerçekleştiği kaba daha fazla karbonhidrat kaynağı olan unun eklenmesi mayalanmayı nasıl etkiler?

  • Cevap: Ekmeğin mayalanmasında un ham maddedir. Ancak fermantasyonun gerçekleşebilmesi için gerekli olan enzim kaynağı ise maya hücrelerine ait enzimlerdir. Maya hücresi enzim miktarının sabit olmasına karşın sürekli un eklenmesi mayalanma hızını bir noktadan sonra olumlu etkilemez.

7. “Fermantasyon sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir.” görüşüne katılır mısınız? Yanıtınızı fermantasyonun insan sağlığı açısından önemiyle ilişkilendiriniz.

  • Cevap: Evet, katılırım. İnsan sağlığı için birçok yönden faydalıdır. Probiyo- tikler açısından zengin olan fermente gıdalar, sağlıklı bir bağırsak sisteminin korunmasına yardımcı olabilecek mikroorganizmalar içerir. Böylece besinlerin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Fermente gıdalardaki probiyotikler, enzimler ve laktik asit vücut tarafından vitamin ve mineral alımını kolaylaştırabilir. Fermantasyon, B ve C vitaminlerini artırır ve folik asit, riboflavin, niasin, ti- amin ve biyotini güçlendirerek onları emilim için daha erişilebilir hâle getirir. Fermantasyon ayrıca tahıllarda, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve baklagillerde bulunan ve mineral eksikliklerine neden olan fitik asidi nötralize edebilir. Fitik asidin iyonize formu olan fi- tatlar ayrıca nişastayı, proteinleri ve yağları daha az sindirilebilir hâle getirir. Fermente gıdalardaki mikroorganizmalar veya probiyotikler, antibiyotik, antiviral, antifungal ve antitümör moleküller üretmenin yanı sıra patojenlerin gelişmediği asidik bir ortam yaratmada sağlıklı bir bağırsak sağlamaya da yardımcı olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!