Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

2. Bekleme süresi sonunda sırasıyla deney düzeneklerindeki renkli sıvıların hareket yönlerini ve nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap:

• A’da canlılık faaliyetleri olmadığı için renkli sıvılarda değişiklik olmaz.
• B’de çimlenmekte olan tohumların yaptığı oksijenli solunum sonucu ortamdan oksijen kullanmakta ve karbondioksit açığa çıkarmaktadır. Ancak oksijenli solunum sonucu oluşan karbondioksit kireç suyu tarafından tutulduğu için iç basınç gittikçe düşer ve renkli sıvı 1 yönünde yukarı doğru ilerler.
• C’de canlı böcek de oksijenli solunum yapar ve oksijen kullanır. Karbondioksit açığa çıkar. Karbondioksit, kireç suyu tarafından yakalandığı için iç basınç düşer ve renkli sıvıyı 1 yönünde hareket ettirir.
• Ç’de böcek ölü olduğu için solunum reaksiyonu gerçekleşmez, iç basınç değişmeyeceği için renkli sıvıda hareket görülmez.
• D’de oksijenli solunum bakterileri olduğu için B ve C deney düzeneklerinde olduğu gibi renkli sıvı 1 yönünde ilerler.
• E’de yoğurt bakterileri laktik asit fermantasyonu yapan bakteriler olduğu için ortamdaki oksijeni kullanmaz ancak solunum sonucu karbondioksit açığa çıkarmadıkları için basıncı değiştirmez.
• F’de maya mantarları etil alkol fermantasyonu yaptıkları için ortamdaki oksijeni kullanmazlar ancak karbondioksit çıkışı gözlenir. Karbondioksit kireç suyu tarafından tutulduğu için iç basınç değişmez ve renkli sıvı sabit kalır. Kireç suyu tutabileceği kadar karbondioksidi tuttuktan sonra ilerleyen zamanlarda karbondioksit çıkışı olan deney düzeneklerinde renkli sıvı 2 yönünde ilerlemeye başlar.

3. F düzeneğinin kapağı açılıp içeri hava verildikten sonra kapak tekrar kapatılıyor. Bu durumda renkli sıvıda nasıl bir değişim beklersiniz?

  • Cevap: Maya mantarı hem oksijenli solunum hem de etil alkol fermantasyonu yapabilen fakültatif canlılardandır. Düzeneğe hava verilince oksijenli solunum yapmaya başlarlar. Kireç suyu daha kısa sürede bulanıklaşır. Çünkü oksijenli solunumda daha fazla karbondioksit çıkar. Renkli sıvı 1 yönünde hareket eder. Çünkü oksijen kullanılır, karbondioksit kireç suyu tarafından tutulur. İçeride gaz basıncı azalır.

4. Hangi deney düzeneklerinde kireç sularının berraklığını kaybederek bulanmasını beklersiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: B, C, D ve F deneylerinde karbondioksit çıkışları olduğu için kireç suyunun berraklığını kaybedip bulanmasını beklerim.

5. Oksijen atomları işaretli glikoz moleküllerinin kullanıldığı nişasta ile beslenen bir canlının hücrelerinde gerçekleştirilen oksijenli solunum reaksiyonları sonucunda işaretli oksijen moleküllerine hangi molekülün yapısında rastlanır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Oksijenli solunumda havadan alınan oksijen atomları ETS’de hidrojen atomları ile birleşip su molekülünü oluşturdukları için glikozun yapısındaki oksijen atomları da havaya verilen karbondioksidin yapısına katılacaklardır.

6. Glikoz molekülündeki atomların hangi moleküllerin yapısına katıldığını solunum denklemi üzerinde farklı işaretler kullanarak belirtiniz.

  • Cevap:

7. İnsan hücrelerindeki oksijenli solunum reaksiyonlarında enerji eldesinde hangi organik moleküller kullanılır? Oluşacak son ürünler hep aynı olur mu? Hangi molekülde farklılık olmasını beklediğinizi gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Oksijenli solunum reaksiyonlarında 1. sırada karbonhidratlar, 2. sırada lipitler, 3. sırada proteinler kullanılır. Hücrelerde bu organik moleküllerin monomerleri solunum reaksiyonlarına katılır. Oluşan son ürünler hepsinde karbondioksit ve sudur. Ancak proteinlerin yapı taşları amino asitler oksijenli solunum reaksiyonlarına katılırsa yapılarında azot atomları bulunduğu için karbondioksit ve suya ilaveten azotlu bir atık olan amonyak oluşturacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!