Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

Aşağıdaki metni okuyarak 1 ve 2. soruları cevaplayınız.

Tüm canlıların hayatını sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır ve bu enerji besinlerden alınır. Eko- sistemdeki fotosentetik canlılar, güneş enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye çevirerek besinlerin yapısında depo eder. Besinlerin hücre içerisindeki mitokondrilerde oksijen yardımıyla parçalanması sonucunda da bu enerji oksijenli solunum yoluyla elde edilir. Fotosentez yalnızca klorofil bulunan hücrelerde, oksijenli solunum ise birçok canlı hücrede gerçekleşir. Fotosentez ve oksijenli solunum tepkimeleri arasında birbirlerini tamamlayıcı bir ilişki bulunmaktadır. Fotosentez ile oluşturulan 02 ve besinler oksijenli solunumda kullanılır. Oksijenli solunumun yan ürünleri olan C02 ve H20, fotosentezin ham maddesidir. Fotosentez ürünleri olmadan oksijenli solunum, oksijenli solunum ürünleri olmadan da fotosentez gerçekleşemez.

1. Yaşamın devamı için gerekli olan fotosentez – oksijenli solunum döngüsünde görev alan organelleri, üretilen ve tüketilen maddeleri aşağıdaki şekil üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

2. Bitkilerin azalmasının sonuçlarını yukarıdaki şekle bakarak açıklayınız.

  • Cevap: Birçok canlı oksijenli solunum yapar. Atmosfere verilen CO2’i kloroplasta sahip olan bitkiler ışık yardımıyla organik maddelere dönüştürür. Bitki örtüsü yok edildiği takdirde CO2 tüketilmeyecek ve CO2 dengesi bozulacaktır. Oksijenli solunum için gerekli besin ve oksijen ancak su ekosistemlerindeki alg ve bazı bakterilerce kısmen yapabilecektir.

Aşağıdaki metinden yararlanarak 3, 4 ve 5. soruları cevaplayınız.

Bitkiler gündüz hem fotosentez hem de solunum yapar. Fotosentez sonucunda besin ve oksijen üretildiği için madde artışı olur. Gece doğal ortamlarda fotosentez durur fakat solunum devam eder. Diğer bir deyişle canlılar ortama C02 verirler fakat fotosentez durduğu için ortamdaki C02 tüketilmez. Solunumda besin kullanıldığı için ağırlık azalır.

Fotosentez hızı = Solunum hızı olursa:
02 li solunumda üretilen C02 ve fotosentezde üretilen 02 atmosfere verilmeyecek, atmosferden de 02 ve CÖ2 alınmayacaktır. Bitkide üretilen besin aynı ölçüde tüketileceği için ağırlığın değişmesi beklenmez.

3. Fotosentez hızı > Solunum hızı olması durumunda 02, C02 ve besin miktarı açısından sonuçlarının neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap:

– O2 li solunumda üretilen CO2 fotosentezde kullanılır fakat CO2 yeterli gelmediği için atmosferden CO2 alınır.
– Fotosentez ürünü O2^nin bir kısmı O2^li solunumda tüketilir, büyük bir kısmı atmosfere verilir.
– Fotosentezde üretilen besinin bir kısmı solunumda tüketilir, geriye kalan besin yapıya katılır ve depo edilir. Bundan dolayı bitkide ağırlık artışı olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!