Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

4. Fotosentez hızı < Solunum hızı olması durumunda 02, C02 ve besin miktarı açısından sonuçlarının neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap:

– O2li solunumda üretilen CO2 atmosfere verilir ve fotosentez için fazladır.
– Fotosentez hızı az olduğu için O2 yeterli gelmez, atmosferden O2 alınır.
– Üretilen besin solunumda kullanılana göre az olduğu için ağırlık azalmaya başlar.

5. Aşağıdaki tabloda yer alan bilgileri fotosentez ve oksijenli solunum olarak ayırınız.

  • Cevap:

Fotosentez : 1, 2, 3, 7, 8, 10, 12
Oksijenli Solunum : 4, 5, 6, 8, 9, 11

Aşağıdaki metni okuyarak 6 ve 7. soruları cevaplayınız.

1961 yılında Peter Mitchell oksijenli solunum ve fotosentezde ATP’nin nasıl üretildiğini açıklayan “Ke- miosmotik Mekanizma”yı yayımladı. 1974 yılında bilim adamları Racker ve Stoeckenius bu mekanizmayı açıklayan ve ispatlayan deneyi yaptılar. Yaptıkları deneyde sığır kalbindeki kalp kası hücrelerinden mi- tokondrileri alıp ATP sentaz molekülünü izole etmişlerdir. İzole ettikleri bu molekülü ve bakterilerden aldıkları proton pompası olan bakteriorodopsin adlı maddeyi oluşturdukları lipozom adlı çift lipit tabakalı yapay zara yerleştirdiler. Lipozom üzerine ışık vererek ATP’yi sentezlemek için ATP sentaz tarafından kullanılan bir proton yoğunluk farkı oluşturdular. Deneyde kullanılan ayırıcı ajan ise thermogenin adı verilen bir moleküldür ve kış uykusuna yatan hayvanlarda bulunur. Bu molekülden H+ geçişi sırasında ATP üretilmez fakat ısı üretilir. Racker ve Stoeckenius, Peter Mitchell’in görüşünün aksine, ATP sentezinin solunuma yüksek enerjili bir ara madde yoluyla değil, bunun yerine zarlar arası oluşan proton yoğunluk farkı ile gerçekleştiği hipotezini doğrulamıştır. Fakat Nobel Kimya Ödülü’nü 1978 yılında Peter Mitchell almıştır.

6. Proton pompası, ATP sentaz ve H+ yoğunluk farkı oluşturulan deneyin sonuçlarını, ATP üretilip üretilmediğini aşağıdaki şekiller üzerinde yorumlayıp altlarına yazınız

  • Cevap:

7. Mitokondri ve kloroplastlarda ETS yardımıyla ATP sentezi kemiosmotik görüş ile açıklanır. ETS nin ATP sentezindeki rolünü açıklayınız.

  • Cevap: Elektron taşıma sistemi protonları (H+) mitokondri matriksin- den zarlar arası bölgeye ve kloroplast stromasından tilakoit boşluğuna pompalar ve proton yoğunluk farkı oluşmasını sağlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!