Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

2. Bir bitkide görülen fotosentez hızı solunum hızı ile eşit olursa bitkinin ağırlığında ne gibi değişiklik olur? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Solunum esnasında üretilen CO2 atmosfere verilmez, atmosferden de CO2 alınmaz. Fotosentez esnasında üretilen O2 de atmosfere verilmez ve atmosferden de O2 alınmaz. Bitkinin fotosentezle ürettiği besin solunumda kullanılır. Dolayısıyla bitkinin ağırlığı değişmez.

3. Fotosentez ve oksijenli solunumun ortak özelliklerinden 5 tanesini yazınız.

  • Cevap:

*Her ikisinde de ETS elemanları görev alır.
*Her ikisinde de ATP üretimi ve tüketimi vardır.
* Her ikisinde de enerji dönüşümleri gerçekleşir.
* Her ikisinde de enzimli tepkimeler gerçekleşir.
* Her ikisinde de hidrojen ve elektron taşıyıcısı (NAD, FAD ya da NADP) kullanılır.

4. Yukarıdaki I numaralı kapalı cam fanusta sadece yanan bir mum, II numaralı fanusta ise yanan bir mum ve bir bitki bulunmaktadır. Hangi fanustaki mumun daha uzun süre yanacağını gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

I. fanustaki mum bir süre yandıktan sonra sönecektir. Çünkü mumun yanması için oksijene ihtiyaç vardır ve fanustaki oksijen tükendiğinde mum da söner.
II. fanustaki mum ise uzun süre yanar. Çünkü fanustaki bitki CO2’yi kullanır ve yerine O2 verir. Ürettiği O2 de yanma olayında görev aldığı için alev varlığını devam ettirir. Dolayısıyla II. fanustaki mum daha uzun süre yanar.

5. Hücrelerimizde tükettiğimiz glikoz molekülündeki karbon atomu, bitkiler tarafından tekrar glikoz molekülüne dönüştürülür. Bu dönüşüm sürecinde hangi işlemlerin gerçekleştiği ile ilgili içerisinde glikoz, Krebs döngüsü, stoma, stroma ve Calvin döngüsü kelimeleri geçen en az elli kelimelik bir metin yazınız.

  • Cevap: Glikoz molekülü hücre içine girdikten sonra sitoplazmada glikoliz tepkimeleriyle pirüvik aside kadar parçalanır. Pirüvik asit mitokondride yıkılarak Krebs döngüsü tepkimelerine katılır. Burada moleküllerden karbon, karbondioksit olarak ayrılır. Nefes verme ile bu karbondioksit atmosfere, oradan da bitkinin stomalarından fotosentez yapan hücrelerine kadar ulaşır. Karbondioksit, kloroplastın stroma sıvısının içinde Calvin döngüsü tepkimeleriyle glikoza dönüşür.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!