Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 113

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 113

Aşağıdaki metin ve grafikten faydalanarak sorulan cevaplayınız.

Ekosistemlerin sürdürülebilirliği için madde ve enerji dönüşümü önemlidir. Bu dönüşümde fotosentez ve solunum reaksiyonları rol oynar. Fotosentez ve solunum tepkimeleri arasında birbirlerini tamamlayıcı döngüsel bir ilişki bulunmaktadır. Başka bir deyişle fotosentezin ürünleri olmadan solunum olmayacağı gibi solunum ürünlerinin yokluğunda da fotosentez gerçekleşemez. Bunun nedenini şu şekilde açıklayabiliriz: Fotosentez ile oluşturulan besinler, bitkiler dâhil bütün canlıların solunumunda kullanılmaktadır. Solunum yan ürünleri olan C02 ve H20 fotosentezin ham maddesidir.

1. Bir bitkinin fotosentez ve solunum ilişkisini gösteren grafik aşağıdaki şekildeki gibidir (Diğer şartların uygun olduğu varsayılacaktır.).

Verilen grafik incelendiğinde bitkide A, B, C ve Ç bölgelerinde C02 ile 02 arasındaki değişimin nedenleri nasıl açıklanabilir? Cevabınızı canlının solunum ve fotosentez hızlarını dikkate alarak veriniz.

  • Cevap: A ve Ç bölgelerinde fotosentez hızı < solunum hızı olduğundan: Solunumda üretilen CO2, fotosentez için fazla gelir ve fazla olan CO2^in bir kısmı da atmosfere verilir. Fotosentezde üretilen O2 yeterli gelmez, atmosferden O2 alınır. B ve C bölgelerinde fotosentez hızı > solunum hızı olduğundan: Solunumda üretilen CO2 atmosfere verilmez, tekrar fotosentezde kullanılır. Ancak CO2 yeterli gelmediği için atmosferden CO2 alınır. Fotosentezde üretilen O2^nin bir kısmı O2^li solunumda tüketilir, O2^nin fazlası atmosfere verilir.

2. sorudaki grafiği inceleyen bir öğrenci “O zaman bitki geceleri diyet yapıp, gündüzleri yemek yer.” açıklamasını yapmıştır. Bu açıklamanın doğruluğuna katılır mısınız? Cevabınızı gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Açıklamaya katılırım. Gündüz fotosentez hızı > solunum hızı olduğunda; fotosentezde üretilen besinin bir kısmı solunumda tüketilir, geriye kalan besin yapıya katılır ve depo edilir. Bundan dolayı bitkide ağırlık artışı olur. Gece ise besin üretimi olmayacağı ancak besin tüketimi olacağından ağırlık azalmaya başlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!