Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

1. Watson ve Crick, DNA’nın üç boyutlu modelini oluştururken Chargaff’ın verilerinden hangi sonuçları çıkarmışlardır?

  • Cevap: Herhangi bir türde, DNA’daki adenin bazlarının miktarı, timin bazlarının miktarıyla; guanin bazlarının miktarı ise sitozin bazlarının miktarıyla orantılıdır. Pürinlerin toplamı (A+G) ile pirimidinlerin toplamı (S+T) sabittir. Ancak S+G yüzdesinin, A+T yüzdesine eşit olmasına gerek yoktur.

2. Eğer Chargaff’ın verileri aşağıdaki şekilde verildiği gibi olsaydı Watson ve Crick bundan nasıl bir sonuç çıkarırlardı? Chargaff’ın bu verileri Franklin in verilerine ters düşer miydi?

  • Cevap: Watson ve Crick’in önerdiği ikili sarmal yapıda A=T ve G=S eşitliği vardır. Verilen bulgular bu bazlar arasında böyle bir eşleşmenin mümkün olmadığını gösterdiği için DNA’nın tek zincirli bir yapıda olduğunu düşünürlerdi. Tek zincir yapısında bazlar eşit olmak zorunda değildir. Evet, bu veriler Franklin’in verilerine ters düşerdi. Çünkü Franklin’in verileri çift zincirli bir yapının varlığını göstermektedir.

3. “A+T / G+S oranı türler arasında sabit değildir.” görüşüne katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, katılırım. Chargaffın verilerine göre örneğin denizkestanesi için bu oran 1,58 iken E. coli için 0.93’tür.

4. Mısır bitkisinin DNA’sında 1000 adet fosfat molekülü olduğunu varsayınız. Bu canlının DNA’sında bulunan timin nükleotitlerinin guanin nükleotitlerine oranı Chargaff’ın verilerine bakıp hesaplanabilir mi? Bu oranın dışında mısırın DNA’sı ile ilgili başka hangi verilere ulaşmak mümkün olabilir?

  • Cevap: Evet, hesaplanabilir. ChargafFın Tablo 1’deki verileri mısır için kullanıldığında timin/guanin oranı (272/228) 1,19 olur. Bu oranın dışında mısırın DNA’sındaki deoksiriboz sayısı, A+G/T+C (veya A+T/G+C) oranları, nükleotitlerin birbirine oranları hesaplanabilir.

5. Watson ve Crick, DNA’nm yapısını ortaya koyarken Fotoğraf 51’den hangi sonuçları çıkarmışlardır?

  • Cevap: DNA’nın iki zinciri bir merkez eksen etrafında kıvrılarak sarmal yapıyı oluşturur. İki zincirin yönleri birbirine terstir. Her iki zincirin bazları düzlemsel yapıdadır ve düzlemleri eksene diktir. Bazlar, aralarında belirli bir mesafe olacak şekilde üst üste dizilmiştir ve sarmalın içinde yer alır. Sarmal yapının ekseni üzerinde geniş olan büyük oluklar ve dar olan küçük oluklar yer alır. Sarmalın sabit bir çapı vardır. Bu çap alanı içine bir pürin bir de pirimidin molekülü sığabilir. DNA’nın her bir dönüşünde 10 nükleotit bulunur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!