Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 121

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 121 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 121

Aşağıda verilen metinden yararlanarak 1. soruyu cevaplayınız.

Çok hücreli canlılarda belirli bir görevi yapmak üzere farklılaşmış hücrelerin oluşturduğu topluluklara doku denir. Bitki yapısını oluşturan dokuların bir kısmı büyüme ve gelişmede rol oynar. Bir kısmı da fotosentez, madde taşınması, maddelerin depolanması gibi fizyolojik işlevleri gerçekleştirir. Bitkilerde yer alan dokular; üstlendikleri görevlere göre meristem, temel, iletim ve örtü doku olmak üzere dört gruba ayrılır. Bu dokuların her birinin ayrı ayrı görevleri vardır.

1. Pek çoğumuz ekmek doğrarken kazayla elimizin derisinden de bir yerleri kesmiş ve hatta kanamaya neden olmuşuzdur. Böyle durumlarda deri altı tabakalarda bulunan bazı hücreler bölünür ve ölen hücrelerin yerlerini alırlar.

Hücre bölünmesinin yoğun olduğu deri altı hücreleri ile gelişmiş bir bitkinin meristematik hücreleri kıyaslandığında bu iki hücre grubunun benzer ve farklılıklarının ne olduğu söylenebilir?

  • Cevap: Deri altı hücreler ve meristem hücrelerin bölünebilmesi ortak olarak kabul edilebilir. Ancak deri altı hücreler bölündüğünde oluşan hücreler, yine deri altı hücreler oluşurken meristem hücreler bölündüğünde bitkideki diğer hücre tiplerine de dönüşebilir.

Aşağıda verilen metinden yararlanarak 2, 3 ve 4. soruları cevaplayınız.

Yukarıdaki şekilde de gösterilen demet kambiyumu bir başka deyişle vasküler kambiyum, iletim demetleri arasında yer alan yanal meristem olarak bilinir. Yapısındaki meristematik hücreler farklılaşarak ikincil iletim demetlerini meydana getirir. Bu iletim demetleri içte sekonder ksilem, dışta ise sekonder floemdir. Demet kambiyumu faaliyeti sırasında bazı yapılar parçalanabilir.

2. Demet kambiyumu faaliyeti sırasında bazı doku parçalarının parçalanmasının nedeni ne olabilir? Bu durum bitkiye nasıl bir katkı sağlayabilir?

  • Cevap: Çift çenekli bitkilerde gövdedeki kambiyum gelişimi, primer ksi- lem ve primer floem arasında başlar. Her yıl belirli mevsimlerde hücre bölünmeleriyle yeni odun (sekonder ksilem) ve soymuk borularını (sekonder floem) oluşturur. Kambiyum, sürekli olarak sekonder ksilem ve sekonder floem eklemesi yaparak enine kalınlaşmayı sağlar. Demet kambiyumunun dış kısmında kalan dokularda bulunan hücrelerin bölünmesi durduğundan demet kambiyumunun büyümesine eşlik edemez ve parçalanır. Bu durum bitkinin enine kalınlaşmasını sağlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!