Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

3. Şükrü Bey 8 yaşındaki kızı Nisanın boy gelişimini takip etmek için bahçelerindeki ağaca vida çakarak işaretleme yapmış ve Nisanın boyunu 125 cm olarak ölçmüştür. Nisa 18 yaşına geldiğinde bahçelerindeki ağaca babasının yıllar önce çaktığı vidayı kontrol etmiştir.
Nisanın 18 yaşındaki boyunun 162 cm olduğu bilindiğine göre kontrol sonrası vidanın yerden yüksekliğinin nasıl değişmesini beklersiniz? Bu duruma neden olan hücre grubunun ne olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Vidanın yerden yüksekliğinde bir değişiklik beklenmez. Çünkü bitkilerde uzama tepe ve kök kısımlarındaki apikal meristemlerce sağlanır.

4. Önceki soruda Şükrü Beyin işaretleme için kullandığı vidanın ağaçta çakılı olan kısmının 10 yıl sonraki değişiminin nasıl olmasını beklersiniz? Bu değişime neden olan hücre grubunun ne olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Vida ağaca gömülü olan kısmı zaman geçtikçe artar. Bunun nedeni bitkinin zaman geçtikçe enine kalınlaşmasının da olmasıdır. Bu enine kalınlaşmayı sağlayan hücreler ise yanal meristemlerdir.

3. Yönerge

Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak 5, 6 ve 7. soruları cevaplayınız.

Kesilmiş bir ağaç gövdesi üzerindeki halkaları çoğumuz biliyoruz. Bir ağacın yaşını belirlemek için öncelikle bu halkalardan yararlanırız. Ağaç halkalarının varlığı mevsimlerle yalandan ilişkilidir. Bu halkalardaki açık ve koyu renkli kısımlara bakılarak o yılki mevsim hakkında da fikir elde edilir. Bu durumda bir açık ve bir koyu renkli halka bir yıllık bir büyümeye karşılık gelir. Yıllık halkalar diye bilinen bu halkaların sayısı ağacın yaşını vermektedir.
Yıllık halkaların bize sunduğu bilgiler ağacın yaşı ile sınırlı değildir. Bu halkalar yardımıyla;

• Arkeolojik kalıntıların tarihlenmesi,
• Geçmişte oluşan erozyon ve çökelim hızının belirlenmesi,
• Radyoaktif karbon yoluyla saptanan yaşların doğrulanması,
• Önemli orman zararlarının veya yangınların gerçekleştiği tarihlerin anlaşılması,
• Geçmişte yaşanan iklim değişikliklerinin ortaya konması mümkün olur.

5. Yönergede geçen “Bu halkalardaki açık ve koyu renkli kısımlara bakılarak o yılki mevsim hakkında fikir elde edilir.” cümlesinde geçen yaş halkalarındaki açık ve koyu renkli kısımlar mevsim belirlemede nasıl bir etki gösterebilir?

  • Cevap: Mevsimsel farklılıkların fazla olduğu kuzey yarım kürede büyüme sürekli olmayıp ilkbaharla birlikte hızlanır, yazın azalır. Bu büyüme hızı farklılığından dolayı ilkbaharda oluşan odun dokuları açık renkli, yazın oluşan odun dokuları ise koyu renkli halkalar şeklinde görülür.

6. Tropikal bölgede yaşayan bir bitkide nasıl bir yaş halkası görüntüsü olması beklenir?

  • Cevap: Tropik bölgelerde yaşayan ağaçlarda böyle mevsimsel bir büyüme gözlenmediğinden yaş halkaları oluşumu beklenmez.

7. Mavi bir boyanın sudaki çözeltisine daldırılan bir bitki gövdesinden alınan kesitin hangi bölümünde mavi renge rastlanılması beklenir?

  • Cevap: Bitkilerde su ve suda çözünen maddeler ksilem ile taşındığı için renkli sıvıya ksilemde rastlanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!