Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 123

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 123 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 123

Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Ağaçlar belki konuşamazlar fakat çevrelerindeki iklim koşulları hakkında bilim insanlarına oldukça açıklayıcı bilgi verebilirler. Mesela oluşan açık ve koyu halka birlikte ağacın bir yılını gösterirken halka genişliği veya darlığı ise o yılın iklimiyle ilişkilidir. Örneğin ağaç halkaları sıcak ve nemli yıllarda normalden daha geniş olurken soğuk ve kurak yıllarda daha ince olur. Tropikal iklim bölgelerinde ise mevsim geçişleri net olmadığı için ağaçların yaş halkaları yoktur. Sadece 100-150 yıldır tutulan günlük hava durumu kayıtlarının yetersizliği düşünüldüğünde ağaç halkalarını inceleyerek çok daha eski tarihlerdeki iklim koşulları hakkında bilgi edinmek mümkün.

1. İncelenmekte olan bir ağaç kesitinde 200 açık renkli 199 koyu renkli halka sayılmıştır. Ağacın yaşını ve kesildiği anda içinde bulunulan mevsimi belirtiniz.

  • Cevap: Ağaç 199,5 yaşındadır ve kesildiği mevsim ilkbahardır. Açık renkli halkalar ilkbaharda, koyu renkli halkalar yazın oluşmaktadır. İlkbaharda hücreler büyük ve hücre çeperlerleri incedir, bu nedenle açık renkli halka oluşur, yaz süresince su azaldığı için bitki gelişimi de yavaşlar ve kalın çeperli hücrelerden oluşan dar ve koyu renkli yaz odunu gelişir.

2. Ağaçlardaki yaş halkalarının oluşmasını sağlayan sekonder büyümeyi ve görev alan dokuları belirtiniz.

  • Cevap: Bitkilerin gövde ve köklerinde enine kalınlaşmaya sekonder büyüme denir, yanal meristemler sayesinde gerçekleşir. Yanal meristemler sekonder meristemlerden köken alır. Sekonder meristemler ise bölünme yeteneğini kaybetmiş parankima hücrelerinin bitkisel hormonların etkisiyle tekrar bölünme yeteneği kazanmasıyla oluşur. Sekonder meristemin vasküler kambiyum (damar kambiyu- mu) ve mantar kambiyumu olmak üzere iki çeşidi vardır. Vaskü- ler kambiyum madde iletiminden sorumlu yapıların oluşmasını sağlayarak, mantar kambiyumu da epidermisin büyüme sırasında parçalanmasıyla mantar doku oluşturarak enine büyümeyi (kalınlaşma) gerçekleştirir. Sekonder büyüme yaş halkalarını oluşturur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!