Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

3. Yaprağın enine kesiti incelendiğinde “Yapraktaki tüm hücreler fotosentez yapar.” hipotezi doğru mudur? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Doğru değildir. Şekilde görüldüğü gibi kloroplast içermeyen üst ve alt epidermis, ksilem, floem gibi kısımlarda fotosentez görülmez.

4. Karada yaşayan bitkilerin çoğunda üst epidermisteki stoma ya çok az sayıdadır ya da hiç yoktur. Alt epidermisteki stoma sayısı ise üst epidermise göre daha fazladır. Bunun sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Karada yaşayan canlıların karşı karşıya olduğu en büyük problem suya ulaşamamaktır. Buldukları suyu kaybetmemek için yaprak yüzeyindeki terlemeyi azaltıcı adaptasyon olarak üst epidermisteki stoma sayısı azdır.

5. Palizat parankiması hücrelerinde kloroplast yoğunluğu, sünger parankiması hücrelerindeki kloroplast yoğunluğundan fazladır. Bu durumun nedeni nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Palizat parankiması hücreleri yaprağın üst kısmına daha yakındır. Üst taraf daha fazla güneş almaktadır. Bu yüzden palizat parankimasında kloroplastların yoğun olması beklenir.

6. Yaprak enine kesiti görselinde verilen hücrelerden hangileri mitoz geçirebilir?

  • Cevap: Hiçbiri mitoz geçiremez. Gösterilen hücreler farklılaşmış hücrelerdir. Mitoz yetenekleri yoktur. Bitkide meristem hücreleri mitoz geçirebilir.

7. Palizat parankiması hücreleri birbirine bitişik iken sünger parankiması hücreleri arasında boşluklar bulunmaktadır. Bu durumun nedeni nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Bitkiler karbondioksidi çoğunlukla alt epidermisinde yoğun olarak bulunan stomalardan alır. Alınan karbondioksidin fotosentezin yoğun olarak yapıldığı palizat parankiması hücrelerine difüzyonla ulaşabilmesi için boşluklara ihtiyaç vardır.

8. Tek çenekli ve çift çenekli bitkilerin gövdelerinin enine kesitlerindeki farklılıklar nelerdir?

  • Cevap:

Tek çenekli bitkilerde en dışta epidermis tabakası bulunduğu görülür. Epidermisin altında parankima hücreleri yer alır. Bu tür bitkilerde floem ve ksilem borusu arasında kambiyum bulunmaz. Bu nedenle iletim demetleri düzensiz sıralanmıştır. Bu bitkilerde korteks ve öz bölgesi bulunmaz. Demetler epidermisin altından başlar ve çevreye doğru sık ve küçük, merkeze doğru seyrek ve büyük olmak üzere dağılır. Floem dışta, ksilem içte konumlanır. Çift çenekli bitkilerin dış yüzeyinde koruyucu epidermis tabakası yer alır. Epidermisten sonra korteks bulunur. Öz bölgesinde madde iletimini gerçekleştiren iletim demetleri bulunur. Bu tür bitkilerin flo- em ve ksilem borusu arasında kambiyum bulunur. İletim demetleri, kambiyumun etrafında halka oluşturacak şekilde düzenli dizilmiştir.

9. Tek ve çift çenekli bitkilerin enine kesitlerindeki ortak yapılara bakarak bitkilerdeki gövdenin işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Her iki bitkinin de enine kesitinde ksilem ve floem bulunmaktadır. Bu da gövdenin madde taşıma işlevini yerine getirdiğini gösterir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!