Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

Aşağıda verilen metin ve görselden faydalanarak soruları cevaplayınız.

Bitkinin sürgün sistemi içinde yer alan yaprak; fotosentez, gaz alışverişi ve terlemeyi sağlayan bitki organıdır. Ayrıca örtü doku, temel doku ve iletim doku olmak üzere üç farklı dokudan oluşur (Görsel 1).

Yapraklardaki örtü doku, tek sıralı hücrelerden oluşan ve klorofil bulundurmayan epidermis hücrelerinden oluşmaktadır. Epidermis üzerinde bitkiyi su kaybına karşı koruyan, kalınlığı bitkinin yaşadığı ortama göre değişen mumsu, şeffaf kütikula tabakası bulunur. Epidermis hücrelerinin farklılaşmasıyla stoma, hidatot, tüy ve diken (emergens) denilen yapılar meydana gelir. Stomalar, bitkilerde gaz alışverişini ve terlemeyi sağlar. Stomaların sayısı, konumu, dağılımı bitkilerin yaşadıkları ekolojik koşullara göre değişir. Hidatotlar sıcak ve nemli havalarda fazla suyun damlama (gutasyon) ile atılmasında görevlidir. Tüyler bitkilerde örtü, savunma, salgı, tırmanma, emme gibi farklı yapı ve görevlere sahip iken dikenler hayvanlara karşı korunma ve savunmayı sağlar. Yaprağın mezofil tabakasında temel dokuyu oluşturan palizat parankiması silindirik ve düzenli dizilişe sahip bol kloroplastlı hücrelerden oluşmakta; sünger parankiması düzensiz dizilim gösteren, palizat parankimasına göre daha az kloroplast taşıyan hücrelerden oluşmaktadır. Yapraklarda su ve mineralleri taşıyan odun borusu (ksilem) ile organik besinleri taşıyan soymuk borusu (floem) iletim doku elemanıdır.

1. Epidermisin farklılaşması sonucunda oluşan klorofilli bekçi hücreleri fotosentez yapmaktadır, ancak epidermis hücrelerinin klorofili yoktur ve fotosentez yapamaz. “Epidermis hücrelerinin klorofil sentezleme geni yoktur.” görüşüne katılır mısınız? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Bir bitkinin, embriyonun mitoz bölünmesi sonucunda büyüdüğünü düşünecek olursak aslında tüm hücrelerdeki genetik şifre aynıdır. Ancak farklılaşma sonrasında dokudan dokuya aktif genler değişmektedir. Epidermis hücreleri klorofil sentezleme genine sahiptir ancak bu gen inaktiftir, bekçi hücrelerine dönüştüğünde klorofil sentezleme geni aktifleşmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!