Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

2. Yukarıdaki görselde verilen bitkilere yazılan uygulamalar yapılıyor. Sulak bölgeye adapte olmuş bu bitkilerin yapraklarında gerçekleşen terleme sonucu su kaybı miktarının çoktan aza doğru sıralaması nasıl olmalıdır?

  • Cevap: Sulak bölgelerde yaşayan bitkilerin yapraklarında stomalar üst epidermiste daha çok bulunur. Bu nedenle yapraklardan su kaybı çoktan aza doğru I >II >III şeklinde olmalıdır.

3. Yaprağın enine kesitinde mezofil tabakasında bulunan palizat parankiması üst epidermise yakın, sünger parankiması ise alt epidermise yakındır. Bu durumun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Güneş ışığını doğrudan gören yaprağın üst epidermis tarafında bulunan palizat parankiması; silindirik, düzenli dizilişe sahip ve bol kloroplastlı hücrelerden oluşmaktadır. Bu sayede daha fazla güneş ışığını soğurarak, daha çok kloroplast sentezleyip daha hızlı fotosentez yapabilmektedir. Sünger parankiması ise alt epidermise yakın bölgede bulunmaktadır. Bu sayede alt epidermiste yoğun bulunan stomalardan alınan gazlar, sünger parankimasının boşluklarından mezofil tabakasına rahatlıkla difüzyon yoluyla dağılmaktadır.

4. Bekçi hücrelerinde turgor basıncını artırarak hücrelerin birbirinden uzaklaşmasını ve stomanın açılmasını sağlayan yapısal ve metabolik etkenlerin neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: I. bekçi hücrelerinde fotosentezden dolayı glikoz yoğunluğunun artması sonucu, II. komşu epidermis hücrelerindeki K+’ların bekçi hücrelere pompalanmasından dolayı III. fotosentez sonucunda pH’ın yükselmesiyle aktifleşen fosforilaz enziminin nişasta hidrolizini sağlayarak glikoz yoğunluğunu artırması sonucunda os- motik basınç artar. Bekçi hücreleri komşu epidermis hücrelerinden su alarak şişer ve turgor basıncı artar. Bekçi hücrelerinin dış çeperleri ince, stomaya bakan çeperleri kalın olduğu için turgor basıncının artmasıyla dışa doğru genişler ve stoma açılır.

5. Epidermis hücrelerinin farklılaşmasıyla meydana gelen tüylerin bitkilerde farklı görevleri vardır. Afrika menekşesinin, ısırganın ve nanenin yaprağında, sarmaşığın gövdesinde ve karasal bitkilerin köklerinde bulunan tüylerin fonksiyonlarının neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Menekşenin yaprağında bulunan örtü tüyleri, güneş ışığını geri yansıtır ve yaprağın aşırı ısınmasını engeller. Isırgan otunda savunma tüyünden hayvanlara karşı bitkiyi koruyan yakıcı bir madde salgılanır. Nanede olduğu gibi salgı tüyleri salgıladıkları maddelerle böcekleri kendinden uzak tutar. Tırmanma tüyleri, sarmaşık vb. bitkilerde tutunmayı sağlar. Kök emici tüyleri, kökün yüzey alanını artırarak topraktan daha fazla su ve mineral emilimini sağlar.

6. Çift çenekli bir bitkinin gövdesindeki kabuk (korteks) bölümü kambiyumdan itibaren halka şeklinde soyularak çıkarılıyor. Bu bitkinin yaprağındaki hangi iletim doku elemanında aksamalar görülür? Bu aksaklıkların bitkiye ne tür zararı olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Çift çenekli bitkinin gövdesindeki kabuk bölümünde floem bulunmaktadır. Floem çıkarıldığı zaman organik besin taşınması aksar. İlk olarak yapraklarda üretilen fotosentez ürünleri köklere taşınamayacağı için kökler ölür. Kökün ölmesiyle topraktan su ve mineral alınması gerçekleşmeyeceği için sonrasında yapraklar ölür.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!