Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

3. Bir araştırmacı, havuç bitkisi hücrelerini kültür ortamında büyüterek tam bir bitki elde etmeyi hedeflemiş, ancak uzun bir süre geçmesine rağmen hücre topluluklarından sürgün ve kök farklılaşması oluşturamamıştır. Bu araştırmacının hedefine ulaşamamasının nedenini yönergede verilen bilgilerden yola çıkarak açıklayınız.

  • Cevap: Araştırmacının hedefine ulaşamamasının nedeni, havuç hücrelerini doku kültüründe büyütürken oksin/sitokinin oranını eşit kullanması olabilir. Oksin/sitokinin oranını yüksek tutmuş olsaydı kök yapıyı, sitokinin/oksin oranını yüksek tutmuş olsaydı sürgün yapıyı oluşturabilirdi. Böylece tam bir bitki elde edebilirdi.

4. Bitkilerde tepe tomurcuğunda üretilen oksin, bitkinin alt bölümlerine tepe tomurcuğunun hemen altındaki taşıma bölgesiyle iletilir. Düzenlenen bir deneyde aynı bitkiden üç taşıma bölgesi kesilerek çıkarılmıştır. Deneydeki 1 ve 3. uygulamalarda kullanılan taşıma bölgeleri, bitkideki konumunda; 2. uygulamada kullanılan ise ters konumda olacak şekilde, aşağıdaki şemada gösterildiği gibi oksin içeren ve oksin içermeyen iki ağar bloku araşma yerleştirilmiştir.

a) 1. uygulamanın sonunda gövde parçasının alt kısmındaki ağar blokun yapısında oksin hormonuna rastlanır mı? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, rastlanır. 1. uygulamanın sonunda A yönünden B yönüne doğru oksin taşınır. Çünkü oksinler, bitkinin sürgün ucundan aşağıya, gövdeye doğru tek yönlü taşınır.

b) “2. uygulama sonunda oksin içermeyen ağar blokta bir süre sonra oksin hormonu tespit edilir.” görüşüne katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. 2. uygulamanın sonunda oksinler taşınmaz. Çünkü bitkinin sürgün ucunda (A kısmı) oksin içermeyen agar blok bulunmaktadır ve sürgün ucu aşağıya doğru bakmaktadır. Oksin içeren agar blok, bitkinin taban kısmına yerleştirilmiştir. Tabandan sürgün ucuna doğru taşınma olmaz.

c) 2. uygulamada ağar bloklarının yer değiştirilseydi oksinin taşınması nasıl olurdu? 

  • Cevap: Eğer oksin derişimi fazla olan agar blok A kısmına yerleştirilmiş olsaydı oksin üstteki agar bloka taşınırdı.

ç) “3. uygulamanın sonunda oksin hormonu A yönünden B yönüne doğru taşınır.” görüşünü destekler misiniz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, desteklerim. 3. uygulamanın sonunda her iki agar blok farklı konsantrasyonlarda oksin içermiş olsa da taşınma hâlâ gövdeden aşağıya doğru gerçekleşir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!