Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

4. Aşağıdaki grafik, farklı giberellin konsantrasyonlarında tohumların çimlenme sonuçlarını göstermektedir. Grafiği inceleyerek giberellin konsantrasyonu ile tohumların çimlenmesi arasında nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız. Giberellin konsantrasyonunun 50 ppm ve 200 ppm olduğu zaman çimlenen tohum yüzdelerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Giberellin konsantrasyonu arttıkça filizlenen tohumların yüzdesi artar. Çünkü giberellin hormonu olgunlaşmış tohumlarda çok bulunur ve gövde uzamasını tetikler. 50 ppm giberellin konsantrasyonunda çimlenen tohum %20 iken 200 ppm giberellin konsantrasyonunda çimlenen tohum %40 civarındadır.

5. Çevresel bir faktör sonucu mutasyona uğrayan bir bitkide giberellin sentezlenememektedir. Buna göre bitkide giberellin sentezlenememesinin bitkiye etkisi nasıl olur? Bu bitkiye dışarıdan giberellin uygulaması yapılırsa nasıl bir sonuç alınabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Giberellin eksikliği, bitkinin çimlenmesini olumsuz etkiler ve bitkinin cüce kalmasına neden olur. Cüce bitkiye giberellin verilmesi, bitki ve hücrelerinin büyümesini olumlu yönde etkiler. Normal bitkiler gibi büyüme ve gelişmesini tamamlar. Bu durum bitkinin büyümesi için giberelline ihtiyaç duyduğunu gösterir.

6. Aşağıdaki grafik, bitkilerin kök ve gövdelerinde hücre büyümesinin uyarılmasının veya engellenmesinin oksin konsantrasyonundaki artışla nasıl değiştiğini göstermektedir. X konsantrasyonundaki oksin hormonunun bitkinin kökü ve sürgün kısımlarında meydana getirdiği değişimleri grafikten hareketle açıklayınız.

  • Cevap: X noktasında bitkinin köklerinde artan oksin miktarına karşılık kök hücrelerinin büyümesi yavaşlamıştır. Sürgün kısımlarında ise X değerindeki oksin konsantrasyonu, sürgün bölümlerinin hücrelerinin gelişmesi için optimum etkiyi gösteren konsantrasyondur. X noktasından sonra oksin konsantrasyonundaki artış, bitki sürgün kısımlarındaki hücre büyümesini olumsuz etkilemiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!