Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134

1. Köklerin ve filizlerin (sürgünlerin) genel yönleri nasıldır?

  • Cevap: Mısır tohumundan çıkan genç kökler aşağıya doğru, filizler ise yukarıya doğru büyüme eğilimi gösterir.

 

2. Mısır tohumlarının genç köklerinin aşağı doğru büyümesine sebep olan nedir?

  • Cevap: Yer çekimine karşı tepkiye jeotropizma denir. Bir bitkinin farklı kısımları yer çekimine karşı farklı tepki gösterir. Genç kök genellikle yer kürenin merkezine doğru büyür. Bu durumda kök, pozitif jeotropizma gösterir.

3. Deneyin hangi kısmı bitkilerin belirli bir yönde büyüdüğünü göstermektedir?

  • Cevap: Petri kabı lA devir döndürüldüğünde tohumlar da 90° dönüş yapmış olurlar. Bu aşamadan sonra kök ve filizlerin büyüme yönü belirginleşir.

4. Mısır filizlerinin bu deneye gösterdikleri tepki bitkilerin hayatta kalmasına nasıl yardım eder?

  • Cevap: Bitkiler fotosentez yapmak için su ve mineral ihtiyaçlarını topraktan, ışık ve karbondioksit ihtiyaçlarını havadan alır. Bitki yaşamı fotosentez olayına bağlıdır. Kökleri toprağa ve yaprakları toprak üstüne yöneldiği zaman bu olayı gerçekleştirebilir. Bu yönelim hareketi de onun hayatta kalmasını sağlar.

5. Bitki köklerinin ışığın etkisinde kalmayıp yer çekimine uyduğunu göstermek için bu deneyi nasıl düzenlerdiniz?

  • Cevap: Petri kabındaki düzenekten bir tane daha hazırlanır. Petri kaplarından biri karanlık diğeri aydınlık ortama bırakılır. Aynı şartlarda petri kapları lA devir döndürülür ve tohumdan çıkan köklerin yönleri karşılaştırılır.

6. 5 litrelik plastik pet şişe içerisine saksı toprağı doldurulduktan sonra üç adet domates filizi aşağıdaki görselde gösterildiği gibi dikilmiştir. Daha sonra bu şişe bir iple tavana asılmıştır. Bu durumda domates fidelerinin büyüme yönleri nasıl olur? Bu deneyin amacı nedir?

  • Cevap: Tüm fidelerin gövdeleri tavana doğru büyüme gösterir. Deneyin amacı bitki gövdesinin yer çekimine göre büyüme yönünü gözlemlemektir.

7. Uzay araştırmalarına katılan bir bilim insanı olduğunuzu hayal ediniz. Yer çekimsiz bir ortamın veya mikro yer çekimi olan bir ortamın bitki büyümesine etkisini araştırmak istediğinizde nasıl bir deney düzeneği tasarlardınız?

  • Cevap: Bitki tohumunun rahatça çimlenebileceği agarlı bir besin ortamı hazırlanır. Tohumlar agarın içerisine konur ve 360° yavaş dönen bir düzenek (klinostat) ortasına yerleştirilir. Düzenek döndükçe merkezkaç kuvveti meydana gelmez. Bu durumda yer çekimi kuvveti bitkiyi farklı yönlerden aynı şekilde etkiler. Diğer deyişle bu sistem ile yer çekimi kuvvetinin etkisi ortadan kaldırılmış olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!