Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

1. Defne’nin hazırladığı düzeneklerde yulaf bitkisinde nasıl değişimler gözlemesini beklersiniz? Deney sonuçları Defne’nin derste öğrendiği hangi konu ile açıklanabilir?

  • Cevap:

1) Işığın geldiği tarafa doğru yönelim gözlenir.
2) Yönelim ve büyüme gözlenmez.
3) Yönelim gözlenmez.
4) Işığın geldiği tarafa doğru yönelim gözlenir.
5) Işığın geldiği tarafa doğru yönelim gözlenir.
6) Işığın geldiği tarafa doğru yönelim gözlenir.
7) Yönelim gözlenmez.
8) Yukarıya doğru düz büyüme gerçekleşir. Yönelim gözlenmez.
9) Açıkta kalan kısma doğru yönelim gözlenir.
10) Yana konan parça dengesiz büyümeye neden olur. Açık olan kısma doğru yönelim gözlenir.

Bu durum fototropizmadır. Yani ışığa doğru yönelme hareketidir. Aynı zamanda oksin hormonunun büyüme ve bitki hareketine etkisinin gözlemlenmesini sağlayan bir deney düzeneğidir.

2. Defne’nin yulaf bitkisi ile yaptığı çalışmaları ve bu çalışmanın sonuçlarına sebep olan durumu gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Bu deneylerde oksin hormonunun fototropizma üzerindeki etkisini görmekteyiz. Tropizma hareketleri oksin hormonunun asimetrik dağılımından kaynaklanmaktadır. Bitkinin uç kısmında bu kısma koleoptil diyebiliriz; oksin hormonu (IAA) üretilir. Uçta üretilen oksin hormonu aşağılara doğru geçip bitkinin uzamasını sağlar. Oksin bitkide ışık olmayan bölgelerde daha çok üretilir. Oksinin fazla olduğu taraftaki hücreler daha çok bölünür ve bu da büyümeye sebep olur. Işık görmeyen taraftaki hücreler daha çok büyüyeceği için bitki ışığa doğru yönelir. Bitki nereden ışık alırsa o tarafa doğru yönelir. Yukarıdan ışık alırsa yönelim gerçekleşmez, bitki yukarıya doğru düz olarak büyür. Bitkinin uç kısmı kesilir ve ışık geçirmez başlık ya da mika gibi ışık geçirmeyen maddeler ile kapatılırsa oksin hormonunun üretildiği uç kısım ışık almayacağından ışığa doğru yönelme gerçekleşmez, bitki düz büyür. Işık geçiren başlık ya da jelatin gibi ışığı geçiren maddelerle kapatılırsa uç kısım ışık alacağından ışığa doğru yönelim gerçekleşir. Uç kısım kesilir ve kesilen kısım agar blok üzerine konulursa uçtaki oksin hormonu agar bloka geçer. Kesilen kısma agar blok konulursa oksin hormonu eşit dağılacağından yönelim gerçekleşmez ancak bitki yukarıya doğru düz büyür. Agar blok bitkinin yan tarafına doğru konulduğunda agar bloktan oksin konulan kısma doğru geçer ve bitki ışığa doğru yönelim gösterebilir. Son olarak uç kısım kesilir ve bitkinin yan tarafına doğru konulursa karanlık ortamda dahi olsa oksin konan kısma doğru geçeceğinden oksinin geçiş yaptığı kısımda bitki büyümeye başlar ve diğer tarafa doğru yönelim gerçekleşir. Ancak bu durum fototropizma değildir. Buna sebep olan durum ışık değildir. Oksinin bulunduğu taraftaki fazla büyümeden kaynaklanır.

3. Emre’nin yaptığı deneyde akşamsefası bitkisi için ne gibi değişimler olmasını beklersiniz? Deney sonuçlarını derste öğrendiğiniz hangi konu ile ilişkilendirirsiniz?

  • Cevap: Akşamsefası bitkisinin çiçekleri gündüz kapanmıştır. Hava kararmaya başlayınca ışık şiddeti azalmış ve çiçeklerin açtığı görülmüştür. Bu durum fotonastidir.

4. Emre’nin akşamsefası bitkisiyle yaptığı çalışmaların sonuçlarını yorumlayınız. Değişimlere sebep olan durum ne olabilir?

  • Cevap: Irganım (nasti) hareketlerinin nedeni asimetrik turgor değişimidir. Bu hareketler uyaranın yönüne bağlı değildir. Uyaran hangi taraftan gelirse gelsin bitkinin tepkisi aynı şekilde olur. Mitozdan kaynaklanan bir büyüme sonucu oluşmadıklarından bu hareketler bitkide kalıcı bir değişiklik yapmaz. Fotonasti; ışık uyaranına karşı oluşan ırganım hareketidir. Akşamsefası bitkisinin çiçekleri ışık nereden gelirse gelsin, çok ışıkta kapanır, az ışıkta açılır. Bu ırganma hareketi, çok ışıkta çiçeği oluşturan örtü yapraklarının dış kısmında turgorun artması, iç kısımda ise azalması sonucu oluşur. Sonuçta çiçekler kapanır. Az ışıkta ise turgor her iki tarafta da eşit duruma gelir ve çiçekler tekrar açar. Değişimlere sebep olan etmen turgor basıncıdır. Uyaranın yönü önemsizdir.

5. Emre ve Defne dönem sonunda çalışmalarının sonuçlarını sınıfta, öğretmenleriyle ve diğer arkadaşlarıyla paylaşmıştır. Öğretmenleri ders sonunda tüm sınıftan gözlemledikleri 2 deney sonucunu karşılaştırmalarını ve sonuçları tablo oluşturarak kendisiyle paylaşmalarını ister. Siz öğrencilerin yerinde olsaydınız nasıl bir tablo hazırlardınız?

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!