Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

1. Şekil 1 a’da gösterilen kök kesitinde harflerle temsil edilen kısımların isimleri nelerdir? Topraktan alman su ve mineraller, bitki kök yapılarından hangisini apoplastik yoldan geçemez?

  • Cevap: A: Epidermis B: Korteks C: Floem ve parankima Ç: Endodermis D: Ksilem Topraktan alınan su, kaspari şeridinden dolayı endodermisi apoplastik yoldan geçemez.

2. Kil oranı yüksek toprakların yüksek oranda su ve mineral tutma kapasitesi vardır. Suyu yüksek oranda tutabilme kapasitesi nedeniyle bitki köklerinde oksijen kullanımı azalır. Bu durum bitkinin mineral alimim nasıl etkiler?

  • Cevap: Killi toprak, suyu yüksek oranda tuttuğu için toprak içinde kök hücrelerinin kullanabileceği oksijen miktarı azalır. Oksijenli solunum yapmakta yetersiz kalan kök hücreleri yeterince enerji üretemez ve protonları toprak dışına yeterince pompalayamaz. Kil parçacıkları üzerine bağlı olan katyonlar, protonlarla yeterince yer değiştiremez. Daha az katyon değişimi olur ve daha az mineral emilimi gerçekleşir.

3. Çoğu kültür bitkileri için optimum toprak pH sı yaklaşık 6,5’tir. Ancak aşırı yağmurlar toprağın pH sının daha fazla düşmesine ve mineral kaybına sebep olabilir. Bu durumda kültür bitkisinin verimliliğini artırmak için neler yapılabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Toprağın asit, baz ya da nötr olmasını esas olarak bölgeye düşen yağış miktarı belirler. Yağışın fazla olduğu bölgelerde genellikle karbonatlar toprağın derinliklerine iner. Topraktaki alkali elementler sudaki hidrojen iyonlarıyla yer değiştirir ve toprak asidik karakter kazanır. Kültür bitkisinin topraktan su ve besin elementlerini sağlıklı biçimde tekrar alabilmesi için toprağın azalan mineralleri gübre eklenerek yenilenebilir. Asidik hâle gelen toprağa kireç uygulanırsa da toprak pH’sı yükseltilebilir. Her iki uygulama sonunda toprak istenilen verimliliğe getirilmiş olur.

4. Hidroponik, bitkilerin topraksız ortamda kökleri vasıtasıyla gereksinim duydukları besin elementlerini hazırlanan besin çözeltisinden alabilmelerini sağlayan yöntemin adıdır. Bu yöntemin kullanılması bitkiye nasıl bir fayda sağlayabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Bitkiler bu yöntem sayesinde toprağın tamamında su ve mineral aramak yerine, kolay bir şekilde ve doğrudan besin çözeltisinden faydalanır. Böylece kök ve gövde gelişimi daha hızlı olur

5. Çiftçiler ekim anında veya bitki gelişiminin erken safhalarında sulama yöntemiyle tarlaya mikoriza uygulaması yaparlar. Bu uygulamayı yapmalarındaki amaç nedir?

  • Cevap: Mikoriza ile enfekte olan kökler mantar hifleri sayesinde geniş bir yüzey alanına sahip olarak su ve mineral emilimini daha iyi yapar. Topraktan alamadığı bazı besin elementlerinin (fosfor, çinko, bakır) alımını gerçekleştirebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!