Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 145

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 145 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 145

Kökte su ve minerallerin emilimi ile ilgili aşağıdaki görseli inceleyerek 1, 2 ve 3. soruları cevaplayınız.

1. Kökten su ve minerallerin emilimini oyunlaştıran Berkecan, dikotil bir bitkinin kök enine kesitini kartona çizer. Sınıfta arkadaşlarına, “Bir su molekülü olduğunuzu düşünün, ksileme gidiş için iki yol var. Birinci yol, topraktan kök ile emilen su ilk olarak hücreler arası alana sızar. Apoplast adı verilen bu boşluklarla su, bitki dokularına taşınır. İkinci yol olan simplastta, su bir hücreden diğer bir hücreye geçerek taşınır.” der. Sınıf arkadaşı Umut’a mavi kalem, Yiğite de siyah kalemi verir. İki arkadaşının da görseli çizerken geçtiği yapıların adını sesli söylemesini ister. Buna göre Umut ve Yiğit hangi yapılardan geçmişlerdir?

  • Cevap: Topraktan emici tüylerle alınan su ve minerallerin bir kısmı birinci yoldaki gibi hücre çeperinin dışından, hücreye girmeden, hücreler arası boşluklarda taşınırken bir kısmı ise ikinci yoldaki gibi hücreden hücreye uzanan sitoplazma bağlantılarıyla aktarılır. Kökteki emici tüylere osmozla su geçer. Su; emici tüylerden epidermise, epider- misten kök korteksine (parankimasına), korteksten de endodermise ulaşır. Endodermis duvarlarındaki kaspari şeridi suya geçirgen değildir. Bu yüzden su artık hücreler arasındaki boşluklardan ilerleyemez. Endodermisin hücrelerinin sitoplazmasından geçerek ksileme ulaşır. Umut apoplast yolu, Yiğit simplast yolu çizmiştir.

2. Su moleküllerinin en hızlı ilerlediği yol hangisidir? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Hücreler arası boşluklarda taşınmanın olduğu birinci yol daha kısadır. Hücre sitoplazması engeli olmadığı için hücreler arası boşlukta moleküller daha hızlı ilerler.

3. Endodermisteki kaspari şeridinin su moleküllerinin hücreler arası boşluktan ilerlemesine izin vermemesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Kaspari şeridi endodermis dokusundan türevlenen, suyu sevmeyen (hidrofobik) mantar (süberin) formunda bir yapıdır. Su geçişine engel olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!