Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 148

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 148 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 148

2. Bitkide su ve minerallerin taşınma yöntemlerini tartışan iki öğrenciden biri bitkilerin nemli havalarda daha fazla terlemeyle su kaybettiğini iddia ederken diğer öğrenci rüzgârlı havalarda daha çok su kaybettiğini iddia etmektedir. Hangi öğrencinin fikrini desteklersiniz? Cevabınızı bir benzetim yaparak açıklayınız.

  • Cevap: Havanın nemi arttıkça stomalardan su buharının havaya verilmesi zorlaşır. Çünkü havada zaten fazla nem vardır ve havanın belli oranda nem tutabilme kapasitesi vardır. Bu yüzden nemli havalarda terleme zorlaşır. Rüzgârlı havada ise havanın nemi daha düşüktür. Buharlaşma daha kolaydır. Bu yüzden rüzgârlı havada bitki, terlemeyle daha çok su kaybeder. Örneğin nemli havalarda balkona asılan yıkanmış kıyafetler daha zor kururken rüzgârlı havalarda daha hızlı kurur.

3. Kurak ortam ve nemli ortam bitkilerinin kök hücrelerini içerdikleri besin, mineral ve su yoğunluğu bakımından kıyaslayınız.

  • Cevap: Kurak ortam bitkilerinin hücrelerinin kök basınçlarının yüksek olması için kök hücrelerinin yoğun olması gerekmektedir. Kurak ortam bitkilerinde, sulak ortam bitkilerine göre besin ve mineral yoğunluğu yüksek, su yoğunluğu düşüktür.

4. Bir bitkinin kökünde bitkinin besinini emen parazit canlılar çoğalmış, bitki topraktan su almakta zorlanmış ve kurumuştur. Parazitler yüzünden bitkinin kurumasını kök basmcı ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Bitkiler topraktan su alabilmek için kök hücrelerinin yoğunluğunu yüksek tutmak zorundadır. Yani hücrelerin besin yoğunluğu fazla, su yoğunluğu az olmalıdır. Böylece kök hücrelerinin osmotik basıncı yüksek olur. Bitkinin kökündeki besin miktarı parazitler yüzünden azalınca aynı zamanda bitkinin osmotik basıncı yani kök basıncı da azalır. Bitki topraktan su almakta zorlanır, kurur.

5. Bitkilerde su ve minerallerin taşınmasının anlatıldığı derste biyoloji öğretmeni öğrencilerine “Ksi- lem borularının çap büyüklüğü sizce nasıl olmalıdır?” diye bir soru soruyor. Öğrencilerden biri “Öğretmenim, bitkinin çok miktarda suyu taşıyabilmesi için suyun taşındığı ksilem borularının çapının büyük olması gerekmektedir.” cevabını veriyor. Öğretmen ise “Hayır, ksilem boruları saç telinden çok daha incedir.” cevabını veriyor. Ksilem borularının neden çok ince olması gerektiğini adhezyon kuvveti ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Su molekülleri ksilem borularının yüzeyine adhezyon kuvveti ile tutunur. Eğer bu borular kılcal değil de geniş olsaydı su molekülü başına düşen yüzey azalır ve suyun taşınması zorlaşırdı.

6. “Bitkilerde suyun taşınması için hücrelerin ATP harcaması şarttır.” görüşüne katılıyor musunuz? Nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Hayır, katılmıyorum. Suyun alınmasında enerji kullanılabilir ancak taşınması olaylarında hücrelerin ATP harcamasına gerek yoktur. Suyu taşıyan ksilem cansız hücrelerden oluşur.

7. Toprağa yoğun tuzlu su dökülmesi bitkinin kurumasına sebep olur mu? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, olur. Bu olay, toprağın osmotik basıncını artıracağından kökte suyun emilmesini engeller, kökteki suyun toprağa geçmesine neden olur. Bu da bitkinin kurumasına yol açar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!