Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

Aşağıdaki metinden faydalanarak soruları cevaplayınız.

Su, tüm canlılarda olduğu gibi bitkilerde de hemen hemen bütün yaşamsal faaliyetler için gerekli inorganik bir maddedir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları suyu topraktan kökleri ile alamamaları kuraklık olarak adlandırılır. Kuraklık durumunda bitkilerde stres meydana gelmektedir. Doğal ortamda yeterli yağış olmaması, endüstriyel tarımda bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun zamanında verilmemesi vb. durumlarda öncelikle bitkilerin yapraklarında solgunluk başlar. Kritik bir aşama öncesinde bitki ihtiyaç duyduğu suya kavuşursa canlılığını sürdürebilir. Topraktaki taban suyu, bitkinin alamayacağı ölçüde düşük ise bitki uçlarından kurumaya başlar ve genellikle bitkide ölüm meydana gelir. Donma, toprağın osmotik basıncının yüksek olması gibi bazı durumlarda toprakta su bulunmasına rağmen bitki, suyu topraktan kökleriyle alamaz. Buna fizyolojik kuraklık denir.

Farklı iklimlerde yaşamaya uyum sağlamış muz, dut, çam ve limon ağaçlarında su kaybını önlemeye yönelik ne gibi adaptasyonlar geliştirilmiş olabilir?

  • Cevap:

Muz: Nemli ortam bitkisidir, su kaybını önlemeye yönelik bir adaptasyona ihtiyacı yoktur.
Dut: Kışın yaprak döker.
Limon: Yapraklarının kütikula tabakası kalındır. Kökleri derinlere kadar uzar. Kuraklık stresinde stomalarını kapatır.
Çam: Köklerinde şeker biriktirerek donmayı geciktirir.

Toprağın osmotik basıncının yüksek olması neden kök hücrelerinin su alimim zorlaştırır? Gerekçenizi belirtiniz.

  • Cevap:

Kök emici tüy hücrelerinin osmotik basıncının, toprağın osmotik basıncından yüksek olması durumunda topraktaki su, bitki tarafından alınabilir. Toprağın osmotik basıncı, emici tüy hücrelerinin osmotik basıncından daha fazla olursa bitki su kaybedebilir. Çünkü suyun hücre zarından geçişi, pasif taşımayla mümkündür.

Deneyi inceleyerek verilen soruları cevaplayınız.

Bitkilerde suyun kökten yapraklara doğru nasıl taşındığını öğrencilerine göstermek isteyen Kenan Öğretmen, bir deney yapmaya karar veriyor. Bir deney kabının içine renkli su dolduruyor. îçi su dolu ince bir boruyu bu kaba daldırıyor. Borunun üst kısmını görseldeki gibi küçük bir süngere batırıyor. Renkli sıvının boruda bir miktar yükseldiğini gözlemliyor. Öğrencilerine çeşitli sorular soruyor.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!