Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150

3. Deneyde geçen sünger ve kılcal boru, bitkilerdeki hangi kısımları temsil etmektedir?

  • Cevap: Sünger, yaprağı; kılcal boru, odun borularını temsil etmektedir.

4. Deneyde daha büyük bir sünger kullanmak, kaptaki suyun değişim miktarını nasıl etkiler? Bu durum bitkilerde neye benzetilebilir?

  • Cevap: Daha hızlı azalmasını sağlar. Buharlaşma yüzeyinin artması, birim zamanda daha fazla su kaybına sebep olacaktır. Nemli ortam bitkilerinde yapraklar geniş yüzeyli iken kaktüslerde yapraklar, diken şeklindedir. Kurak ortam bitkileri daha az su kaybeder.

5. Deneyde kullanılan kılcal boru yerine çapı daha büyük ya da çapı daha küçük bir cam boru kullanıl – saydı ne gibi bir değişim gözlenirdi? Cevabınızı gerekçesiyle bildiriniz.

  • Cevap: Çapı küçük bir kılcal boru kullanılsaydı suyun temas edeceği yüzey artar, yani adhezyon kuvveti artar ve su daha hızlı yükselirdi. Çapı büyük bir kılcal boru kullanılsaydı suyun temas edebileceği yüzey azalır, yani adhezyon kuvveti azalır ve su daha yavaş yükselirdi.

6. Kılcal boruya çeşme suyu değil de tuzlu su konulsaydı suyun cam boruda yükselme hızında nasıl bir değişim gözlenirdi? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Tuzlu suyun yoğunluğu çeşme suyunun yoğunluğundan fazladır. Tuzlu suyun cam boruda taşıma hızı daha düşüktür.

7. Deney sırasında süngere vantilatör ile hava akımı gönderilmesi kaptaki suyun değişim miktarını nasıl etkiler? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hava akımı süngerdeki buharlaşma hızını artırır. Buharlaşmayla süngerden ayrılan su molekülleri, su kaybına neden olur. Cam borudaki su molekülleri, kohezyon kuvvetinin etkisiyle birbirini çeker ve suyun yukarı doğru daha hızlı ilerlemesini sağlar.

8. Deneyde süngeri şeffaf folyo ile kaplamak, kaptaki suyun değişim miktarını nasıl etkiler? Benzer duruma canlılar dünyasından bir örnek veriniz.

  • Cevap: Buharlaşmayı önleyeceği için kaptaki suyun azalma hızını düşürür. Kurakçıl bitkilerde kütikula tabakası nemli ortam bitkilerinden daha kalındır. Stomaların üzerinde kütikula bulunmaz.

9. Kılcal borunun süngerle temas ettiği kısmını vazelin ile kaplamak kaptaki suyun değişim miktarını nasıl etkiler? Benzer duruma canlılar dünyasından bir örnek veriniz.

  • Cevap: Vazelin suyun geçişine engel olacağı için kaptaki su miktarının azalma eğilimini azaltacak veya tamamen durduracaktır. Bitki köklerinde emici tüyler üzerinde kütikula bulunmaz.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!