Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

2. Bir araştırmacı, floem borusunda kaynak yakınından başlayarak kaynakla havuz arasında belirli aralıklarla floem öz suyundan 3 örnek almış ve şeker miktarlarını kontrol ederek karşılaştırmıştır. Sizce araştırmacı, şekilde 1, 2, 3 ile gösterilen 3 floem öz suyundaki şeker konsantrasyonlarının miktarları arasında nasıl bir farklılık gözlemlemiş olabilir? Basınç akış teorisinden yararlanarak açıklayınız.

  • Cevap: Şeker konsantrasyonunun kaynak yakınında daha fazla olması gerekir. Uzaklaştıkça şeker konsantrasyonunda azalma olacaktır. Basınç akış teorisine göre kaynakta sentezlenen şekerler floeme yüklenir. Floemde şeker konsantrasyonu artınca su ksilemden floeme geçer. Floemde bu yüzden hidrostatik bir basınç oluşur. Böylece floemdeki şeker yüksek basınçtan düşük basınca doğru taşınır. Bu basınç sebebiyle kaynağa yakın olan yerde şeker konsantrasyonu yüksek olmalıdır.

3. Kaynakta bulunan sükrozun arkadaş hücrelerine ve oradan da floeme geçişini araştıran bir bilim insanı, ATP sentezini ve kullanımını engelleyici bazı kimyasalları vermiş ve floemde taşımının yavaşladığını görmüştür. Bilim insanı deneydeki bu gözleminden yararlanarak nasıl bir sonuç çıkarabilir?

  • Cevap: Kaynak hücrelerinde üretilen sükrozun arkadaş hücrelerine ve floeme yüklenmesi sırasında ATP’ye ihtiyaç duyduğunu, sakka- rozun kaynaktan floeme kadar geçişinin aktif taşıma yöntemiyle gerçekleştiği sonucunu çıkarabilir.

4. Basınç akış teorisine göre fotosentezin gerçekleştiği ve besinin üretildiği hücreler kaynak, besinlerin floemle taşınarak kullanıldığı veya depolandığı hücreler ise havuz olarak adlandırılır. Kaynak, şekerin fotosentez ya da nişastanın hidrolizi ile üretildiği bitki organıdır, şekerin depolandığı organ ise havuz adını alır. Kökler, gövde uçları, gövdeler ve meyveler havuza örnek verilebilir.
Sizce bir bitkisel organ hem kaynak hem de havuz olarak görev yapabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bir yumru ya da soğan gibi depo organı ise mevsimine bağlı olarak bir kaynak ya da havuz olabilir. Yazın fotosentez sonucu ürettiği karbonhidratları depolayan organ şeker havuzudur. Bahar mevsiminde çimlenme başlayınca depoladığı nişasta glikoza parçalandıkça kaynak hâline gelir. Havuz hücreler ihtiyaç duydukları organik besinleri en yakın kaynak hücrelerden alırlar.

5. “Bazı kemirgen hayvanlar aç kaldıklarında bitkilerin kabuk kısmını kemirirler. Kabuk kısımları zarar görmüş bu bitkilerin bir süre sonra yaprakları sararıp dökülmeye başlar.” gözlemini yapan bir araştırmacı sizce bitkinin yapraklarının sararıp dökülmesini açıklayan nasıl bir hipotez oluşturabilir? Bu hipotezini destekleyici ne gibi kanıtlar ileri sürebilir?

  • Cevap: Kabuk kısmı yara alan bitkinin yapraklarının sararıp dökülmesinin nedeni floem dokusunun zarar görmesidir. Bazı memeliler aç kaldıklarında bitkinin gövdeyi çevreleyen kabuk kısmını beslenmek amacıyla kemirebilir. Bu türden bir yara, floem dokusuna zarar verir. Bu durumda floem öz suyunun köke doğru hareketi engellenir. Bitki kökleri, artık gövde ve yapraklardan gerekli besin maddelerini alamaz. Bitki bir süre sonra kökte depo ettiği nişastayı bitirir ve kök hücreleri canlılığını kaybetmeye başlar. Kök hücrelerinin canlılığını yitirmesiyle topraktan su ve mineral alımı durur. Yapraklara su ve mineraller ulaşmayınca fotosentez olayı aksamaya başlar ve durur. Bunun sonucu olarak yapraklar sararıp dökülmeye başlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!