Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 157

Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Yapraklarda fotosentez ile üretilen organik besinler floem boruları tarafından floem öz suyu adı verilen sulu bir çözeltiyle bitkinin diğer kısımlarına taşınır. Besinler, hücrelerde enerji sağlamak için kullanıldığı gibi nişasta vb. çeşitli moleküllere dönüştürülerek depolanabilir. Taşıma basınç akış teorisi ile açıklanır. Bu teoriye göre fotosentezin gerçekleştiği hücreler kaynak, besinlerin floemle taşınarak depolandığı veya kullanıldığı hücreler ise havuz olarak adlandırılır.
Kaynakta üretilen besin maddesinin arkadaş hücrelerine gönderilmesi ve arkadaş hücrelerinden de çeperdeki geçitler sayesinde kalburlu borulara geçmesi aktif yolla ATP harcanarak sağlanır. Floemde artan şeker miktarı ozmotik basıncın artmasına ve ksilemden su çekilmesine neden olacaktır. Floem borularında artan su miktarı bir basınç oluşturarak sulu çözeltinin kütle akış yöntemiyle borulardan akmasını sağlayacaktır. Besinler, kalburlu borulardan çeperdeki geçitler sayesinde arkadaş hücrelerine oradan da kök hücrelerine aktif yolla ATP harcanarak pompalanır. Besinler, kalburlu borulardan kök hücrelerine geçmesiyle ozmotik basınç düşer. Bu durum, suyun osmozla tekrar ksileme dönmesini sağlar. Kökte besinler depolandığı için havuz adını alır. Kök, gövde ve meyveler havuza örnek verilebilir.

Çeşitli dış faktörler sebebiyle gövdeyi çevreleyen kabuk kısmının zarar görmesi floemin de zarar görmesine neden olur. Bu durum floem öz suyunun köke doğru hareketini engeller. Böylelikle bitki kökleri, gövde ve yapraklardan gerekli besin maddelerini alamaz. Kök emici tüylerinde ozmotik basınç düşer, topraktan su ve mineral alımı azalır. Sürecin devamında fotosentez olayı aksamaya, yapraklar pörsümeye ve sararıp dökülmeye başlar.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 157 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!