Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 159

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 159 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 159

Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bitkilerde fotosentez ile üretilen organik besin maddeleri, bitkinin türüne göre yerleri değişen, kök, gövde veya meyvede bulunan depo organlarına taşınmaktadır. Bu taşınma işi için floem adı verilen kalburlu borular kullanılmaktadır. Organik maddelerin üretildiği kaynaklardan depo edileceği havuzlara taşınması osmotik basınç farkı sebebiyle oluşan kitle akım hareketi ile gerçekleşmektedir.
Bitkilerdeki organik madde taşınmasını anlayabilmek için aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir düzenek hazırlanmıştır.Tabanlarında yarı geçirgen zar bulunan iki cam kap bir boru yardımıyla birbirine bağlanmış ve içerisinde saf su bulunan iki ayrı kabın içine yerleştirilmiştir. A balonunun içine yoğun sakkaroz çözeltisi, B balonunun içerisine A’ daki ile aynı miktarda az yoğun sakkaroz çözeltisi doldurulmuştur.

1. Yukarıdaki deneyin nasıl sonuçlanmasını beklersiniz? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: A kabındaki sıvı çok yoğun olduğu için osmotik basıncı yüksektir ve bulunduğu kaptan su alacaktır. Su alımıyla yükselen su kitlesi boru aracılığı ile B kabına doğru hareket edecektir.

2. Yukarıdaki metinde geçen organik besin maddelerinin üretildiği kaynak ve depolandığı havuz, bitkilerin hangi kısımlarına karşılık gelmektedir?

  • Cevap: Kaynak, fotosentezin gerçekleştiği yapraklar; havuz ise fotosentez ürünlerinin depo edildiği kök, gövde, meyve gibi bitki kısımlarıdır.

3. Yukarıdaki deney düzeneği ile bitkilerdeki besin taşnımı olayını eşleştirerek A ve B kaplarının bitkilerin hangi kısımlarına karşılık geleceklerini nedenleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Yapraklarda sürekli fotosentez yapıldığından osmotik basıncı yüksektir. Bu sebeple yapraklar osmotik basıncı yüksek olan A kabıdır. Köklerde ise besin maddeleri suda çözünmeyen nişasta, protein vb. formlara dönüştürülerek depolandıkları için osmotik basınçları düşüktür. Bu sebeple kökler, osmotik basıncı daha düşük olan B kabına karşılık gelmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!