Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 166

1. I. deney düzeneğinde renkli sıvının kılcal borularda yükselişi gösterilmiştir. Bu borularda suyun yükseliş miktarındaki farklılıkları adhezyon ve kohezyon kuvvetleri ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Su moleküllerinin birbiri arasında oluşan hidrojen bağından kaynaklanan çekim kuvveti kohezyon ve suyun başka moleküller tarafın çekilmesi ise adhezyondur. Kılcal boruların çapının küçük olması, adhezyon ve kohezyonun da etkisiyle su çıkışını kolaylaştırır. Düzenekte suyun çıkışı ile boruların çapı arasında ters bir orantı olduğu görülmüştür.

2. Kök basıncı bitkilerde madde taşınmasında etkilidir. Düzeneklerden hangisi kök basıncının madde taşınmasını açıklayabilir?

  • Cevap: Kök hücrelerinde madde miktarı her durumda dış ortamdan daha yüksektir ve bitkiler kök emici tüyleri ile sürekli hücre içine mineral madde alırlar. Bu minerallerin hücrelerin içinde dış ortamdan daha fazla bulunması aktif taşıma ile sağlanır. III. deney düzeneği, kök basıncının madde taşınmasına olan etkisini açıklayabilir.

3. II. deney düzeneğindeki buharlaşmanın kılcal boruda civanın yükselmesinde etkisi var mıdır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Etkisi vardır. Buharlaşma ile kaybedilen su miktarı osmotik basınç ve emme kuvvetini artırır. Bu durum kılcal borudan civanın yükselmesine sebep olur.

4. III. deney düzeneği, bitkilerde madde taşınması ile ilişkilendirilirse madde taşınmasında etkili olan faktörlerden hangisi bu düzeneğin açıklamasında kullanılır?

  • Cevap: Bu deney düzeneğinde kök basıncı ile madde taşınması açıklanıyor. Kök basıncının oluşabilmesi için bitkinin kök emici tüylerinde aktif taşıma ile topraktan daha fazla miktarda mineral madde alması gerekir.

5. II. deney düzeneğindeki kılcal borulardan civanın yükselişi, ksilem borularından yükselişi ile benzerlik göstermektedir. Bu benzerliğin ksilem borularının hangi özelliğinden kaynaklandığı düşünülebilir?

  • Cevap: Ksilem boruları, üst üste cansız yapıda dikey olarak dizilmiş hücrelerden oluşmuştur. Cansız kılcal borularda suyun yükselişi ile ksilemlerde yükselişi aynı şekilde adhezyon etkisiyle gerçekleşir. Her ikisinde gerçekleşen bu olay fiziksel olarak açıklanır.

6. İnsanda dolaşım sistemi; kalp, damarlar ve dolaşım sıvısı kandan oluşmaktadır. Bitkilerde buna karşılık gelen sistem ise taşıma sistemidir. Bu iki sistem kıyaslandığında en önemli fark nedir?

  • Cevap: İnsanda dolaşım sisteminde dolaşım sıvısı olan kan, kalp tarafından yüksek basınç ile pompalanarak tüm organlara dağıtılıyor. Bitkilerde ise su ve mineralleri, topraktan üst yapılara pompalayan kalp gibi canlı bir organ yoktur.

7. Kök epidermis hücrelerinde çeper üzerinde bulunan kaspari şeridinin en önemli görevi nedir?

  • Cevap: Buradaki kaspari şeridinin en önemli özelliği ksileme geçen suyun ksileme kontrollü iletimini sağlayıp geri akışını engellemektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!