Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 169

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 169 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 169

Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Her canlı türünün devamlılığı üreme faaliyetlerine bağlıdır. Tohumlu bitkilerde yeni nesiller için döllenme ve tohumun oluşması önemlidir. Bitkilere ait polenler rüzgâr, su veya hayvanlar aracılığıyla taşınmaktadır. Çiçekli bitkilerin %90’ı böcekler, kuşlar ve memeli hayvanlar aracılığıyla tozlaşmaktadır. Polinatör olarak isimlendirilen tozlaşma sağlayan canlılar içinde böcekler, böcekler içinde de arılar önemli paya sahiptir. Dünya gıda üretiminin %90’ını sağlayan 82 bitki türü polinatör tarafından, bunların da %63 u arılar sayesinde tozlaşmaktadır. Birçok tarımsal üründe yetersiz tozlaşma nedeniyle ürün kaybının %90’a ulaştığı bildirilmektedir.
Bitkiler sahip oldukları çiçek yapısına göre farklı isimlendirilirler. Eşey organlarından sadece birini ya da ikisini aynı ya da farklı bitki üzerinde bulundurabilirler. Erkek ve dişi organları ayrı çiçeklerde fakat aynı bitki üzerinde bulunan bitkilere tek evcildi, erkek ve dişi çiçekleri ayrı bitkilerde bulunan bitkilere ise iki evcildi bitki denilir (Görsel).

1. Çiçekli bitkilerin yaşam döngüsünde çiçeğin rolünü açıklayınız. Aşağıdaki diyagramda oklarla gösterilen kısımlar, çiçeğin hangi kısımlarıdır? Diyagram üzerinde belirtiniz.

  • Cevap: Çiçekli bitkiler çoğunlukla eşeyli ürer. Çiçek, bitkinin üreme organıdır. Üzerinde bulunan erkek ve dişi organda üreme hücreleri oluşturulur ve bu üreme hücreleri çeşitli yollarla döllenerek tohumu oluşturur. Diyagramda verilen çiçek yapısı tam çiçektir.

2. Aşağıdaki görselde verilen beyaz zambağın yapısını incelediğinizde bu çiçeğin tam çiçek olduğunu söylemek mümkün müdür? Nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Beyaz zambak bitkisinin çiçeğinde dişi organ, erkek organ, taç ve çanak yaprak yapılarının tamamı bulunduğundan tam çiçek yapısına sahiptir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 169 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!