Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 17

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 17 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 17

Aşağıdaki metin ve görselden faydalanarak soruları cevaplandırınız.

Bakteri kromozomları, halkasal DNA molekülü ile DNA bağlanma proteinlerinden oluşur ve nükleoid adı verilen bir bölge içinde sıkışık olarak bulunur. Halkasal yapıdaki DNA molekülünde üstün kıvrımlı (süperkoil) yapılar sayesinde bakteri kromozomu nükleoid bölgesinde yoğunlaşabilir. Bazı bakteriler aynı kromozomun birden fazla özdeş kopyasını barındırabilir. Bazı bakteri türlerinde plazmit denen küçük boyutlu DNA’lar da bulunur. Örneğin genetik mühendisliği çalışmalarında sıklıkla kullanılan Agrobacterium tumefaciens, bir tane halkasal DNA ve bir tane de plazmit taşır.

Tipik bir ökaryot kromozomu, çift zincirli doğrusal DNA molekülü ile çeşitli proteinlerden oluşur ve 5-10 pm çapındaki bir çekirdeğin içine sığar. Ökaryotlarda DNA, histon ve histon olmayan proteinlerle etkileşim hâlindedir ve kromatin şeklinde organize durumdadır. Kromatinlerde, nükleozom adında tekrarlayan yapısal birimler bulunur. Nükleozom, 8 adet histon proteini etrafına iki kez sarılmış çift zincirli DNA’dan oluşur. Nükleozom oluşumu sayesinde DNA sarmalı orijinal boyunun yaklaşık üçte biri oranında kısalır. Çok sayıda nükleozom da üst üste kıvrılıp katlanarak daha kalın (solenoid) yapılı kromatin iplikleri oluşturur. Ökaryotların kromatinlerini sıkıştırma ve düzenleme şekli, yalnızca büyük miktarda DNA’nın küçük bir alana sığmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda gen ifadesinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

1. “Bakterilerde bir tane halkasal yapılı DNA, sitoplazmaya dağılmış hâlde bulunur.” ifadesine katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Kısmen katılırım. Bakterilerde genellikle halkasal yapılı bir tane DNA bulunur ama bakteri türüne bağlı birden fazla sayıda halkasal DNA bulunur. Ayrıca DNA’ları bir çekirdek zarıyla çevrelenmemiş olsa da bu durum sitoplazmaya dağılmış hâlde bulunması anlamına gelmez. Nükleoit denilen bölgede yoğunlaşmış ve organize bir hâlde yer alır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!