Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Japon araştırmacılar armut ağaçlarını, bir sabun baloncuğunun ince çeperinde taşman polenlerle döllemeyi başardı. Dünya çapında arı nüfusunda yaşanan düşüşten dolayı araştırmacılar tozlaşma için bir alternatif arıyorlardı ve bir balon tabancasından çıkan narin sabun küreleriyle %95 oranında başarı elde edildi.

Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsünden Dr. Ejiro Miyako, bundan önce dron adlı uçan araçla tozlaşma yeteneğini test etmişti. Ancak dronun pervanelerinden dolayı oluşan kuvvetli hava akımı, çiçeklere zarar veriyordu. Bir gün evinin yakınındaki parkta oğlunu izlerken Dr. Miyako’nun aklına bir fikir geldi: “Sabun baloncuklarından biri yanlışlıkla oğlumun yüzüne geldi, narindi. Bu durumdan ilham aldım çünkü baloncukların çiçeklere zarar vermeyeceğini ve polenleme için ideal olacaklarını düşündüm.”

Dr. Miyako, optik mikroskopi ile sabun baloncuklarının polen taşıyabileceklerini kanıtladı ve her biri 2000 polen taneciği taşıyabilen sabun baloncukları geliştirdi. Baloncukların ağaçlara gönderilmesinden 16 gün sonra, elle tozlaşmaya eş değer miktarda küçük meyveler oluşmaya başladı.

1. Arı nüfusunda görülen azalmanın bitkilerin üremesi ve ekolojik denge üzerindeki etkisi nedir? Arılar bu etkiyi ne şekilde sağlar?

  • Cevap: Arılar tozlaşmayı sağlayan en önemli canlılardandır. Özellikle tarımsal üretimde arıları modern tarımın önemli bir unsuru olarak kabul etmektedirler. Bal arıları, doğal bitkilerin tozlaşmasına yardım ederek toprak erozyonunun azalmasını ve aynı zamanda nesli tükenmekte olan bitki türlerinin korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede doğal yaşamdaki biyolojik denge korunmaktadır. Çiçeklerden bal özü arayan arılar çiçeklerin erkek organlarından kanat ve ayaklarına bulaşan çiçek tozlarını, kondukları başka bir çiçeğin dişi organının tepeciğine bırakırlar. Tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan polen tüpüyle yumurtalığa iner ve döllenme gerçekleşir.

2. Sabun baloncuklarının her birinin 2000 polen taşımasının sebebi nedir? Yapay tozlaşmanın yararları nelerdir?

  • Cevap: Amaç rüzgâr gibi dış etmenlerle polenlerin hedefine ulaşmama riskini azaltmaktır. Doğada rüzgârla tozlaşan bitkiler kendi türünden bir bitkiye ulaşmak için milyonlarca polen üretir. Yapay yolla tozlaşmayla tehdit altındaki bitki türlerinin korunması ve çoğaltılması, zarar görmüş yaşam alanlarının yeniden yapılanması sağlanabilir.

3. Aşağıdaki görselde şematize edilen tozlaşma çeşitleri nelerdir? Bu tozlaşma çeşitlerinden hangisi kalıtsal çeşitliliği arttırır?

  • Cevap:

Çiçek tozlarının taşınma süreci aynı çiçeğin erkek ve dişi organları arasında gerçekleşirse “kendine tozlaşma (a)”, iki ayrı çiçeğin arasında gerçekleşirse “çapraz tozlaşma (b)” denir.
Kendine tozlaşmada erkek ve dişi organ aynı çiçek üzerindedir ve dış etmenlere gerek duymadan tozlaşma sağlanabilir. Üreme açısından kolay bir yöntemdir, genetik çeşitlilik çok azdır. Tercih edilen özellikleri korumak anlamında yararlıdır fakat hastalık yapıcı bir genin oğul döllere aktarılmasına da neden olabilir. Çapraz tozlaşma, su, rüzgâr, hayvanlar ve böcekler gibi haricî tozlaşma ajanları gerektirir. Genetik çeşitlilik daha fazladır. Çiçekler, kendiliğinden tozlaşmayı önlemek için, dişi ve erkek organların farklı zamanlarda olgunlaşması gibi çeşitli mekanizmalara başvurur. İstenmeyen karakterlerin elenebildiği bir tozlaşma şeklidir. Değişen ortam koşullarına daha dayanıklı bireylerin oluşmasını sağlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!