Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 174

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 174 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 174

2. ”Polen bitkinin spermidir. Tohumsa bitkinin embriyosudur.” görüşüne katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Polenin içerisinde vejetatif ve generatif çekirdekler vardır. Sperm yoktur. Spermler tozlaşmadan sonra gene- ratif çekirdeklerin mitoz bölünmesi sonucu oluşur. Tohum içinde ise embriyo ve besin dokusu bulunur.

3. Erkek ve dişi organlara sahip bir çiçekte döllenme sonucunda AAa genotipli bir endosperm meydana gelmiştir. Bu çiçeğin mikrospor ana hücresi ve megaspor ana hücresinin genotipi ve döllenme sonucu oluşacak zigotun genotipi ne olmalıdır? Cevabınızı gerekçesi ile açıklayınız.

  • Cevap: AAa genotipli endospermde A genleri polar çekirdekten, a geni spermden gelmektedir. Çünkü endosperm iki tane polar çekirdekle bir tane sperm çekirdeğinin döllenmesi sonucu oluşur. Dolayısıyla megaspor ana hücresinde mutlaka bir A geni bulunmalıdır. Mik- rospor ana hücresinde ise mutlaka a geni bulunmalıdır. Bitkinin bütün vücut hücreleri aynı genotipte olmalıdır. Erkek ve dişi organ aynı çiçekte olduğuna göre megaspor ana hücresi ile mikrospor ana hücrelerinin genetik yapıları aynı olmalıdır. Bu yüzden megaspor ana hücresi ve mikrospor ana hücresi Aa genotiplidir. Zigotun ise yumurta ve spermin döllenmesi ile oluştuğu için genotipi Aa olmalıdır.

4. “Amerika Birleşik Devletlerindeki arı yetiştiricileri 2006 yılının sonlarında arı kolonilerinde ani ve şiddetli ölümler olduğunu fark etmişlerdir. Ertesi yıl benzer sorunlar Avrupada rapor edilmiştir. Tarım bilimcileri arıların eksikliğinin arılarla tozlaşan bademler, kirazlar ve meyveler gibi pek çok kültür bitkisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağından korkmaktadırlar.” Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak arıların yok olması durumunda meyve veren birçok bitkinin de neden yok olabileceğini sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Kapalı tohumlu bitkilerin çiçeklerinin salgıladığı çeşitli renk ve kokulardaki nektar ve ayrıca çiçeklerin sahip olduğu göz alıcı renkler, arıları kendine doğru çeken kokular beslenmek için bu nektara ihtiyaç duyan pek çok arıyı cezbeder. Bu arılar da genellikle beslenmede ihtiyaç duydukları nektara ulaşırken polenleri taşıyan yapılardan geçmek zorundadır. Bu sırada polenler çoğu kez arının bacaklarındaki kıllara takılır ve böylece hayvan başka bir çiçeğe ulaştığında polenler de o çiçeğe taşınmış olur.

5. Bazı bitkiler kendi kendine tozlaşabilirken birçok çiçekli bitkide kendi kendine tozlaşmayı engelleyici çeşitli adaptasyonlar gelişmiştir. Örneğin çuha çiçeği böyle bir bitkidir. Çuha çiçeği, erkek ve dişi organı uzunluğunda farklılıklar olan iki çiçek türüne sahiptir. Bazı erselik çiçeklerde ise gametlerin oluşma dönemleri farklıdır. Çiçekli bitkilerde görülen bu adaptasyonların sebebi sizce neler olabilir?

  • Cevap: Çiçekli bitkilerin bazıları kendi kendini dölleyebilirken bazıları da dölleyemez. Dişi organın erkek organa göre daha üst konumda bulunması ve gametlerin oluşma dönemlerinin farklı olması, erselik çiçeklerin kendi kendine döllenme olasılığını ortadan kaldırır. Bu durumda tür içinde farklı bireylerle tozlaşma gerçekleşir. Bu da tür içinde çeşitliliğin oluşmasını sağlar. Çeşitlilik ise türün değişen ortam koşullarına uyum şansını arttırır.

6. Tohumlar bitkilerde farklı şekil ve özelliklere sahiptir. Bazı tohumlar hafiftir ve kanada benzer uzantıları vardır. Bazılarının dış yüzeyleri su üstünde yüzmelerini sağlayacak paraşüt benzeri bir yapıdadır. Bazı tohumlar ise hayvanlar tarafından yenilebilen meyveler içerisinde bulunur. Bir hayvanın kürküne yapışan ve daha soma başka bir yere taşman, kancalara veya yapışkan yapılara sahip tohumlar da vardır. Bu tohumlar size göre neden bu şekilde farklı varyasyonlara sahiptir? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu adaptasyonlar tohumların bulundukları yerden daha uzağa taşınmasını sağlar. Böylece bitkilerin yaşama şansları artacaktır. Aksi hâlde tohumlar ana bitkinin hemen yakınına düşer ve burada çimlendiğinde ana bitkiyle ışık, su, mineral gibi yaşamasında gerekli olan temel faktörler için rekabete girmeleri gerekirdi.

7. Sincaplar kış aylarında besin bulmakta büyük zorluklar çektikleri için yaz aylarında bol miktarda besin biriktirirler. Özellikle tohum içeren ceviz, meşe palamudu gibi meyveleri daha sonra kullanmak üzere gömerler ancak sincaplar çoğu zaman gömdükleri bu besin “zula’larının yerlerini unuturlar. Sizce sincapların bu unutkanlıkları bitkiler açısından bir yarar sağlayabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Sincapların bu faaliyetleri aslında bitkilerin nesillerini devam ettirebilmeleri ve yayılabilmeleri bakımından önemli bir durumdur. Gömdükleri ve unuttukları tohumlar zamanı geldiğinde çimlenerek yeni bitkilerin oluşmasını sağlayacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 174 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!