Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

2. Escherichia coli bakterisinin genomu 1200 pm uzunluğundadır; ancak bakterinin kendisi 1 pm bü yüklüğündedir. E. coli genomunun hücre içerisine nasıl sığabilmektedir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Bakteri kromozomunda ökaryot kromozomundaki histon proteinlerine benzer şekilde bazı proteinler bulunur. 1200 gm uzunluğundaki DNA, bu proteinler üzerine sarılarak üstün kıvrımlı yapıya geçer. Bu sayede nükleoit bölgesinde yoğunlaşır ve 1 gm’lik bir hücre içine sığar.

3. Görsel üzerinde a, b, c, ç, d ve e harfleriyle temsil edilen yapıların adlarını yazınız. Görselde a harfiyle temsil edilen yapının hücre döngüsündeki rolünü açıklayınız.

  • Cevap: a: Sentromer, b: Kardeş kromatitler, c: Kromatin iplik, ç: Nük- leozom, d: Histonlar, e: Solenoid yapı. Kromatitleri bir arada tutan sentromerler, kinetokor yapıların düzenlenmesinde önemli rol oynar. İğ ipliklerinin kinetokorlara düzgün bağlanması neticesinde kromatitlerin ayrımı gerçekleşir.

4. Ökaryot kromozomlarında prokaryot kromozomlarına oranla daha ileri seviyede katlanma organizasyonları gözlenir. Bu durumun nedenini açıklayınız.
Görselden ve metinden faydalanarak ökaryotik bir hücrede genetik materyalin büyükten küçüğe doğru organizasyon aşamalarını sıralayınız.

  • Cevap: Ökaryot kromozomu daha büyük ve karmaşık yapılıdır. Çok hücreli ökaryot organizmalarda farklı hücreler çok özgül biyokimyasal faaliyetlerine göre özelleşmiş görevler üstlenir. Bütün hücreler tüm genetik yapıyı taşımalarına rağmen farklı hücreler farklı gen gruplarını harekete geçirir. Ökaryotların genetik yapısının kıvrılma ve katlanmaları yalnızca çekirdek yapısına sığmak için değil, aynı zamanda gen faaliyetlerinin düzenlenmesi için de önemlidir. Bu yüzden pro- karyotlara oranla daha ileri katlanma organizasyonları gözlemlenir.

5. Akdeniz sularında yaşayan tek hücreli bir organizma keşfedilmiştir. Yapılan moleküler araştırmalar sonucunda bu canlının çekirdeğinde doğrusal bir kromozom yapısı tespit edilmiştir ve genomu 8xl06 baz çiftinden (bç) oluşmaktadır. Kromatin yapısındaki bir nükleozomda 800 baz çifti uzunluğunda DNA ve histon benzeri 3 adet proteine rastlanmıştır.

  • Cevap: Kromozom – Kromatit – Kromatin iplik – Solenoid – Nükleozom – DNA – (Gen-Nükleotit)

6. Eğer bu canlının tüm kromozomu nükleozomlardan oluşsaydı kromozomunda kaç tane nükleozom bulunurdu? Bu nükleozomları oluşturmak için kaç tane proteine ihtiyaç duyulurdu?

  • Cevap: Kromozom 8×106 bç içerdiğine göre ve her bir nükleozom yapısında 8×102 baz çifti DNA olduğuna göre 8×106 / 8×102= 104 nükleozom bulunurdu. Her nükleozomda 3 adet protein olduğu için toplam 3×104 proteine ihtiyaç duyulurdu.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!