Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 184

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 184 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 184

1. Havadaki kükürt oksitler ve azot oksitler nereden gelmektedir?

  • Cevap: Havadaki kükürt oksitler, elektrik üretmek amacıyla çok büyük miktarlarda kükürtlü katı ve sıvı yakıtlar yakan termik santrallerden meydana gelmektedir. Fosil yakıtlar bünyelerinde az miktarda kükürt içerirler. Bu yakıtlar yandığında kükürt de yanar ve gaz kükürt dioksit (SO2) hâline gelir. Ayrıca yanardağlar, bataklıklar ve denizler de havaya kükürt bileşenleri yayar ve bu bileşenler de sülfürik asit ve sülfata dönüşebilir. Karada, bataklıklarda ve okyanusta yaşayan bazı canlılar da biyolojik süreçleri sonucu bu gazları yayarlar. Azot oksitlerin kaynağını ise bütün fosil yakıtların gerek elektrik santrallerinde gerekse otomobil, otobüs ve kamyon gibi araçlarda kullanılması oluşturmaktadır. Diğer deyişle azot oksitlerin kaynağı kükürt dioksite göre daha yaygındır.

2. Tohumlar deneyden önce bir gece boyunca neden farklı ortamlarda bekletilmiştir?

  • Cevap: Tohumlarda dormansi (uyku) nedeniyle çimlenme olmaz. Bu durumu ortadan kaldırmak için çimlenme deneyi öncesinde tohumlar ön işleme (tohum kabuğunu yumuşatma) tabi tutulmuştur. Bu ön işlem sırasında kullanılan farklı ortamlar (saf su, yağmur suyu ve elma sirkesi), deney sırasında kullanılan ortamlarla aynıdır.

3. Bu deneyin bağımlı ve bağımsız değişkenleri nelerdir? Deneyde kontrol grubu kullanılmış mıdır?

  • Cevap: Bağımlı değişken; çimlenen tohum sayısı, bağımsız değişken; farklı ortamların pH değerleridir. Evet, deneyde kontrol grubu kullanılmıştır. Saf su ortamının pH’si nötr kabul edilir. Saf su ortamındaki tohumların çimlenme oranına bakarak diğer iki ortamdaki tohumların çimlenme oranları karşılaştırılabilir.

4. Petri kapları üzerindeki plastik filmlerde küçük delikler açmanın amacı nedir?

  • Cevap: Plastik filmlerde açılan delikler çimlenme ortamına hava girişini sağlamak içindir. Tohum içindeki embriyonun gelişmesinde enerjiye ihtiyacı vardır. Embriyo bu enerjiyi depo ettiği besinlerin oksijenli solunumundan elde eder. Çimlenen tohumda embriyonun büyümesi hızlandıkça oksijen gereksinimi de artar.

5. Yağmur suyu ve elma sirkesi ortamlarına bırakılan tohumların çimlenme gücü (çimlenme oranı) açısından nasıl bir sonuç elde etmeyi düşündüğünüzü belirtiniz.

  • Cevap: pH değeri azaldıkça çimlenme oranının azalması gerekir. Bu yüzden yağmur suyu içeren ortamda bulunan tohumların çimlenme oranının sirke ortamında bulunan tohumlarınkine oranla daha yüksek olması beklenir.

6. Deney sonunda tohumların çimlenme gücü tahmin ettiğiniz biçimde mi gerçekleşti? Asitli ortamın tohumun çimlenmesini nasıl etkilediğini belirtiniz.

  • Cevap: Evet, tahmin edildiği şekilde gerçekleşmiştir. Yağmur suyu zayıf asidik özellikte iken elma sirkesi daha kuvvetli asidik yapıdadır. Bu durum tohum içinde bulunan enzimlerin olumsuz etkilenmesine neden olur. Çünkü çoğu bitkinin enzimleri nötr pH değerlerinde en iyi çalışır.

7. Bu deney, doğal ortamda çimlenen tohumlar üzerine asit yağmurlarının etkisini gösterme açısından neleri ifade etmektedir?

  • Cevap: Bu deneyde gösterildiği üzere asitli ortamlar tohum çimlenme oranını azaltmaktadır. Doğal ortamda da asit yağmurlarından en çok etkilenen alanlar ormanlıklar ve tarım alanlarıdır. Bu alanlardaki asit yağmurları, toprağın ve suyun kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle tohumla çoğalan bitkilerin tohumlarının çimlenme gücü azalmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 184 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!