Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 188

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 188

1. Bitkilerde dormansiyi hayvanlarda kış uykusunu karşılaştırarak her iki durumun bu canlılara sağladığı avantajlar neler olabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Her iki durumda da canlılar olumsuz çevre koşullarından etkilenmeden hayatta kalabilirler. Metabolizmalarını minimum düzeyde tutarak daha az enerji harcarlar. Nesillerinin devamını bu şekilde garanti altına alırlar

2. Canlılar hayatta kalmak için adaptasyonlar geliştirir. Uzun süre dormanside ya da kış uykusunda kalan canlılar ne gibi adaptasyonlara sahip olabilir?

  • Cevap: Bitkiler nişasta depo eder. Tohumun su almaya başlamasıyla tohumdaki su oranı nişastayı sindirecek enzimlerin çalışması için gerekli miktara ulaşır ve solunumla çimlenme için gerekli enerji sağlanır. Kabuğu oluşturan hücrelerin çeperlerinde süberin, lignin, kütin birikerek sert bir yapı kazanır. Böylece çimlenme oluncaya kadar tohumu dış etkenlerden ve aşırı su kaybından korur. Kış uykusuna yatan hayvanlar bolca yağ depolar. Yağlardan enerji elde edilirken metabolik su açığa çıkar ve canlı su ihtiyacını bundan karşılar. Aynı zamanda yağlar deri altında birikerek kış uykusuna yatan hayvanları soğuktan korur.

3. Tohum uyku durumuna nasıl geçer?

  • Cevap: Fiziksel uyku hâli, tohum veya meyvenin olgunlaşması ve kurutulması sırasında gelişen geçirimsiz katmanların sonucudur. Bu geçirimsiz katmanlar, tohumun su veya gaz almasını engeller. Sonuç olarak uyku hâli kırılıncaya kadar tohumun çimlenmesi engellenir

4. Dormansinin devam etmesinde ve kırılmasında hangi bitkisel hormonlar görev alır?

  • Cevap: Bitki hormonlarından absisik asit, tohumun dormansi durumunda kalmasını sağlarken gibberellin ise çimlenmesinde görev alır. Etilen hormonu da çimlenmenin başlamasında etkilidir.

5. Sonbaharda olgunlaşmaya başlayan portakallar bahara doğru yere düşmeye başlar. Buna tohumun ana canlıdan ayrılması diyebilir misiniz? Eğer öyleyse tohum neden ana canlıdan ayrılır? Neslin devamı için bunun avantajı var mıdır? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Evet, tohumun ana canlıdan ayrılması gerekir. Hatta tohumlar ana bitkiyle, birbirleriyle ve yeni oluşan bitkilerle rekabeti (ışığa, suya, minerallere, besine, yaşam alanına) azaltmak için birbirlerinden uzağa dağılmalıdır. Böylece neslin devamlılığı sağlanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!