Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

5. Bulunan bu buğday tohumlarından yeni buğdaylar elde edilebilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Elde edilebilir. Çünkü bu tohumlar dormansi yani uyku hâlin- dedir. Uygun çimlenme ortamları sağlandığında tohumlar dor- mansiyi kırıp çimlenmeye başlayacaklardır.

6. Tohumların toprak altındaki küplerin içerisinde çimlenmemesinin nedenleri nelerdir? Tohumların toprak içerisinde bulunması çimlenme için yeterli değil midir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Bir tohumun çimlenebilmesi için su, oksijen ve uygun sıcaklık gereklidir. Toprak çimlenme için şart değildir. Dolayısıyla toprak altında gerekli şartlar sağlanamamışsa yani su, oksijen, sıcaklık faktörlerinden biri bile olmazsa tohumlar dormansiyi kırıp çim- lenmeye başlayamazlar.

3. Yönerge

Aşağıda verilen metin ve grafikten yararlanarak 7 ve 8. soruları cevaplayınız.

7. Çimlenme, dormansisi kırılmış kuru tohum tarafından su alınması ile başlayan bir süreçtir. Çimlenmede su kuru tohum tarafından üç aşamada alınır ve bunu embriyo büyümesi izler.

Yukarıda grafik üzerinde verilen sayıları aşağıda verilen metabolik reaksiyonların harfleri ile eşleştiriniz.

A: Yeni mRNA’lar kullanılarak protein sentezi
B: Depo besinlerin kullanılması
C: Mitokondrilerin onarımı
Ç: Kök hücrelerinin uzaması
D: Solunum ve protein sentezinin başlaması
E: Yeni mitokondrilerin sentezi
F: Mevcut mRNA’lar kullanılarak protein sentezi
G: Hücre bölünmesi

  • Cevap:

8. Yukarıdaki grafikte çimlenme için suyun üç faz hâlinde alındığı görülmektedir. Bu fazların farklı hızlarda gerçekleşmelerinin nedenlerini gerekçeleri ile açıklayınız?

  • Cevap: Çimlenmenin başlangıç fazında su alımı hızlıdır. Çünkü çimlenmenin başlaması ve metabolik reaksiyonlar için solunum reaksiyonları ile ATP sentezine ihtiyaç vardır. Bunun için de enzimler gereklidir. Tohum içerisinde, tohumun oluşumu aşamasında hazırlanmış ancak dormansi nedeniyle inaktif olan enzimlerin aktifleştirilmesi gereklidir. Bu sebeple su alımı hızlıdır. Çimlenme fazında su alım hızında artış görülmez. Çünkü bu evrede hızlı bir şekilde çimlenmenin gerçekleşebilmesi için fazla miktarda protein sentezlenmesi gereklidir. Belirli miktarda su yeterlidir. Burada amaç bu süreç içerisinde bol miktarda protein ve enzim hazırlayabilmektir. Çimlenmenin son fazında ise büyümenin başlaması, metabolik faaliyetlerin artması ve hücre kitlelerinin artışı gözlenir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!